România, campioană la creșterea producției agricole, dar și la scumpirea pâinii

Performanțele globale care iau în considerare și producția animalieră și serviciile agricole au fost bune, respectiv 13,2% însă sub cele ale Estoniei (18,2%) și Irlandei (13,6%). Performanțele României au fost trase în jos de componenta „servicii secundare din agricultură” care a inregistrat o scădere de 7,2%, potrivit datelor furnizate vineri de oficiul european de statistică, Eurostat.

În aproape toate statele membre ale UE, valoarea producției agricole a crescut în 2017. Cea mai mare creștere, în relativă a înregistrat în Estonia (+ 18,2%), înaintea Irlandei (+ 13,6%), României (+ 13,2%), Regatului Unit (+ 12,6%) și Polonia (+ 11,1%).

Valoarea producției agricole a scăzut în Slovenia (-4,7%) și Malta (-3,1%) și a rămas stabilă în Croația și Slovacia.

Cu o producție agricolă de 17,5 miliarde euro, România s-a clasat anul trecut pe a opta poziție, în urma Poloniei (24,9 miliarde euro), țară care la rândul ei a avut jumătate din producția Germaniei, prima clasată.Cu toate rezultatele bune cauze de scumpire a pâinii se găsesc în România. Dacă cerealele nu se scumpesc, crește prețul gazelor, electricității, serviciilor de transport.

Pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă, susţin producătorii din industria de morărit şi panificaţie, spunea la începutul acestei luni, Aurel Popescu, președintele patronatului ROMPAN.

Sursa: digi24

Lasă un răspuns