ROMÂNIA AJUNGE LA 10 MILIOANE DE METRI PĂTRAŢI DE SPAŢII INDUSTRIALE PÂNĂ ÎN 2030, IAR RITMUL POATE FI ACCELERAT DE SCHENGEN ŞI CEREREA DE INDUSTRIAL

România poate creşte cu încă 3 mil. mp de spaţii industriale şi logistice în următorii şase ani, însă miza pentru a accelera acest ritm o reprezintă intrarea în spa­ţiul Schengen şi accelerarea proiectelor de infra­structură care să deblocheze zone precum Moldova şi sudul ţării.

„Acum, la final de 2023, am depăşit pragul de 7 mil. mp şi în următorii cinci-şase ani putem trece borna celor 10 mil. mp, însă depindem de elemente precum aderarea la Schengen şi cât de atractivi vom fi pentru producţie. Impulsul va veni însă când şi chiriile vor creşte pentru ca piaţa să redevină atractivă pentru dezvoltatori. Ar trebui să vedem o creştere similară cu nivelul actual al Poloniei, de la 4,7 euro/mp/lună în România, să urce cu 1,5 euro chirie headline“, a spus Andrei Brînzea, partner land and industrial agency, Cushman & Wakefield Echinox.

La final de 2023 stocul spaţiilor industriale şi de lo­gis­tică a depăşit borna de 7 mil. mp, aproa­pe 80% din suprafaţă fiind concentrată în trei regiuni de dezvoltare – Bucureşti – Ilfov, Vest, Sud – Muntenia. În 2023 au fost livrate proiecte noi totalizând 450.000 mp, reprezentând o scădere de 46% faţă de 2022, contracţie care are la bază o activitate încetinită în ceea ce priveşte spaţiile construite speculativ, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pentru acest an, dezvoltatorii au anunţat livrarea a peste 500.000 mp reprezentând parcuri logistice şi industriale noi, cea mai mare suprafaţă fiind anunţată în Bucureşti – Ilfov (180.000 mp), în zona de Vest (144.000 mp) şi în Centru ( 105.000 mp).

SURSA:https://www.zf.ro/companii/romania-ajunge-la-10-milioane-de-metri-patrati-de-spatii-industriale-22245176

Lasă un răspuns