ROBOR continuă să scadă. Indicele la trei luni a atins cel mai mic nivel din ultimele şapte luni

ROBOR 3M a scăzut la 2,90%, faţă de 2,92%, nivelul anunţat ieri şi atinge un nou minim al ultimelor şapte luni. ROBOR 6M a scăzut la 3,23%. Este a cincea şedinţă consecutivă de scăderi pentru indicele ROBOR la trei luni.

ROBOR la trei luni a scăzut la 2,90%, faţă de 2,92%, nivelul anunţat ieri. ROBOR 3M a atins astfel cea mai mică valoare a indicelui din ultimele şase luni şi trei saptamani (faţă de 15 iunie 2018 când ROBOR 3M a fost 2,90%).

ROBOR la şase luni a scăzut la 3,23%, faţă de 3,27% şi atinge cel mai scăzut nivel din 28 iunie 2018. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Sursa: economica

Lasă un răspuns