REPUBLICA MOLDOVA SE TEME DE PROVOCĂRILE RUSEȘTI

”Rusia, care dorește să blocheze aderarea Moldovei la UE, ar putea alimenta conflictele sociale în Găgăuzia și Transnistria.”

Ministerul moldovean de Externe s-a opus deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia. Chișinăul consideră că astfel de acțiuni desfășurate fără autorizarea conducerii Republicii Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internațional și amenință suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnetsov, a declarat că secțiile de votare au fost amenajate în cooperare cu liderii regionali. Potrivit diplomatului, misiunea ambasadei este de a „proteja drepturile celor aproximativ 250 000 de cetățeni ruși din Republica Moldova, inclusiv dreptul lor la vot”.

Ministrul moldovean de externe, Mihail Popșoi, a declarat că Moldova se teme de presiunile rusești într-un moment în care țara încearcă să devină membră a UE.

„Rușii vor să răstoarne guvernul nostru ales democratic, folosind procesul democratic împotriva noastră”, a declarat el.

Ministrul a recunoscut că situația din Transnistria este complexă și ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Recent, Alexandru Musteață, director al Serviciului de Informații şi Securitate din Moldova, a declarat că Rusia, care dorește să blocheze aderarea Moldovei la UE, ar putea alimenta conflictele sociale în Găgăuzia și Transnistria.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/03/13/republica-moldova-se-teme-de-provocarile-rusesti-2114837?fbclid=IwAR0lw8MIMK6jmkLwXCYOJYkx28-jKmJ4gnOjqhE-LIJvrvHTzBPNgpoqynY

Lasă un răspuns