REACȚIA ROMÂNIEI LA ADRESA RUSIEI

Klaus Iohannis a calificat atacurile Rusiei asupra infrastructurilor ucrainene de la Dunăre drept ”crime de război”.

Președintele României Klaus Werner Iohannis a declarat că atacurile Rusiei asupra porturilor de la Dunăre reprezintă „crime de război”.

Iohannis a condamnat pe contul său de socializare atacurile Rusiei asupra porturilor de pe fluviul Dunărea și a afirmat că această situație este „inacceptabilă”.

Calificând atacurile drept „crime de război”, Iohannis a afirmat că aceste atacuri asupra depozitelor de cereale „afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie din lume”.

Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii a declarat că Rusia a atacat noaptea trecută porturile de la Dunăre. Kubrakov a publicat imagini ale porturilor atacate, menționând: ”Noaptea trecută, Rusia a atacat aceste porturi cu drone iraniene. Acestea sunt porturile care astăzi reprezintă baza securității alimentare globale. Rușii au atacat depozite și silozuri de cereale, deteriorând aproximativ 40 de mii de tone de cereale așteptate de țările africane, China și Israel”.

La 22 iulie 2022 Organizația Națiunilor Unite, Rusia, Türkiye și Ucraina au semnat în cadrul unei ceremonii desfășurate la Istanbul Acordul privind Coridorul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră cu scopul de a reduce impactul războiului ruso-ucrainean, care a început la 24 februarie 2022, asupra prețurilor mondiale ale alimentelor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut o declarație la 17 iulie cu privire la acordul expirat. Oficialul a notat: „Acordul privind coridorul de cereale a expirat și a fost suspendat. Rusia va reveni imediat la acordul privind cerealele, de îndată ce vor fi îndeplinite condițiile relevante. Partea din acord care privește Rusia nu a fost îndeplinită”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/08/03/reactia-romaniei-la-adresa-rusiei-2019604?fbclid=IwAR2gxuGLEycZCBuXa9d8wjynujEiGWphJp8VZbCwl4WEYdCCaEom3zCGk7A

Lasă un răspuns