PROPRIETARA FABRICII DE ZAHĂR LUDUȘ RĂSTOARNĂ ACUZAȚIILE FERMIERILOR: ‘FABRICA ARE OBLIGAȚIA DE A TRANSPORTA SFECLA, CU O CONDIȚIE’

Mihaela Neagu, coproprietară a Fabricii de Zahăr Luduș, răstoarnă acuzațiile cultivatorilor de sfeclă de zahăr.

După ce fermierii i-au acuzat pe proprietarii fabricii că îi lasă cu sfecla în câmp, Mihaela Neagu a făcut o serie de precizări pe o rețea de socializare.

Proprietara Fabricii de Zahăr Luduș susține că  „fabrica are obligația de a transporta sfecla, însă cu condiția de a fi pusă la un drum de acces în orice condiții meteorologice. De asemenea, potrivit contractului, fabrica și-a asumat să sprijine financiar, într-un anumit cuantum, lucrările pentru amenajarea căilor de acces. Cu toate acestea, 80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la acces ceea ce a îngreunat transportul”.

Mai mult, Neagu afirmă că a prelungit cu 10 zile termenul de preluare a sfeclei de zahăr de la fermieri, sâmbătă fiind ultima zi.

„Funcționarea fabricii la capacitate minimă de tăiere conduce la pierderi zilnice de 300.000 lei, deoarece consumul de gaz, energie și consumabile este sensibil egal cu consumul înregistrat la capacitatea maximă de funcționare”, a menționat Mihael Neagu.

Anunțul proprietarei Fabricii de Zahăr Luduș:

„Am făcut toate eforturile și am prelungit cu 10 zile termenul de preluare a sfeclei de zahăr de la fermieri, peste planul de producție al fabricii anunțat de la bun început, iar sâmbătă va fi ultima zi de prelucrare.

Funcționarea fabricii la capacitate minimă de tăiere conduce la pierderi zilnice de 300.000 lei, deoarece consumul de gaz, energie și consumabile este sensibil egal cu consumul înregistrat la capacitatea maximă de funcționare. La suprafața de sfeclă recoltată și contractată, campania din acest an urma să fie de 60 de zile, respectiv 15 septembrie – 15 noiembrie, așa cum am anunțat încă de la început. Însă, faptul că unii fermieri nu au reușit să-și recolteze în timp util sfecla și pentru a reuși să transportăm toată sfecla recoltată din câmp, am decis să extindem perioada de campanie tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor.

Potrivit prevederilor contractului, fabrica are obligația de a transporta sfecla, însă cu condiția de a fi pusă la un drum de acces în orice condiții meteorologice. De asemenea, potrivit contractului, fabrica și-a asumat să sprijine financiar, într-un anumit cuantum, lucrările pentru amenajarea căilor de acces. Cu toate acestea, 80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la acces ceea ce a îngreunat transportul.

Recoltarea este exclusiv în sarcina fermierilor, fabrica având doar calitate de prestator de servicii. Pentru a putea avea o fabrică de zahăr funcțională trebuie să existe un parteneriat bazat pe asumare, comunicare și profesionalism între echipa fabricii și fermieri.

În data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi care nu au recoltat”.

Acuzațiile fermierilor

Am 10 hectare. Încercăm să ducem la fabrică până nu se închide, să primim și noi banii pe ce am lucrat. Au promis că vin, dar nu știm nimic”, a spus un fermier, conform Antena3.ro.

Conform sursei citate, din totalul de 3.000 de tone de sfeclă de zahăr, cât ar trebui să fie prelucrate pe zi la Luduş, s-a ajuns la doar 500 de tone de materie primă transformată în produs final.

„Vă dați seama ce înseamnă să investești într-un hectar de sfeclă și să rămână în câmp. Nu o să mai primim nici subvenții, din moment ce nu am predat sfecla”, a afirmat un alt fermier.

În această toamnă, Fabrica de Zahăr Luduș și-a reluat activitatea, iar în supermarketuri a apărut deja Zahărul Bod, sută la sută românesc, produs de Fabrica Luduș.

La începutul acestui an, Fabrica de Zahăr Luduș a fost achiziționată de doi români:  Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum. 

SURSA:https://www.bugetul.ro/proprietara-fabricii-de-zahar-ludus-rastoarna-acuzatiile-fermierilor-fabrica-are-obligatia-de-a-transporta-sfecla-cu-o-conditie/

 

Lasă un răspuns