PROIECT: MAI MULTE ȘANSE PENTRU PACIENȚII CU AVC DIN TOATĂ ȚARA

Miercuri, 12 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că va extinde programul de tromboliză intravenoasă la nivel național. Acest program-pilot de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) s-a derulat în zece spitale din România din anul 2015.

Ministerul Sănătății anunță că programul-pilot și-a dovedit eficiența și a ajutat la salvarea și recuperarea multor pacienți cu AVC. Prin urmare, MS propune extinderea programului de tromboliză venoasă la nivel național. Proiectul de act normativ poate fi consultat timp de zece zile pe site-ul MS, la rubrica transparență decizională.

„Șanse egale pentru pacienții cu AVC, indiferent de județ

Ministerul Sănătății a mai anunțat că 38 de spitale județene din întreaga țară au fost supuse unei proceduri de evaluare în vederea extinderii listei spitalelor în care se va putea realiza procedura de tromboliză intravenoasă în cazul unui AVC. Evaluarea se va încheia în prima lună a anului 2019.

Mai mult, MS lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul AVC acut. Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și prin antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC, MS preconizeaza că rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional va crește.

„Prin aceste măsuri, dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacienții care suferă un accident vasculat cerebral să beneficieze de șanse egale, indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Ce este tromboliza intravenoasă?

Tromboliza sistemică cu rtPA (sau tromboliza intravenoasă) este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, adică o substanță capabilă să dizolve cheagul de sânge care blochează circulația. Este o metodă foarte eficientă și non-invazivă de tratament în AVC, având avantajul că țesutul cerebral afectat de ischemie nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic este de cele mai multe ori minim sau se remite complet.

Pe de altă parte, limitările acestei proceduri țin de faptul că ea nu poate fi aplicată decât în primele patru ore și jumătate de la debutul accdentului vascular cerebral și doar în absența contraindicațiilor. Fereastra terapeutică îngustă reduce șansele ca un pacient să fie diagnosticat cu AVC, investigat și apoi transportat către un centru în care se poate efectua această procedură în timp util. De asemenea, acest tratament este contraindicat în cazul pacienților ale căror particularități clinice se asociază cu un risc crescut de complicații hemoragice (sângerări).

Prin extinderea programului de tromboliză intravenoasă la nivel național și creșterea numărului de centre din țară în care procedura poate fi efectuată, un număr crescut de pacienți care se prezintă cu simptome de AVC vor putea fi salvați.

Sursa: Sanatateatv

Lasă un răspuns