PRODUSE TURCEȘTI CU INDICAȚIE GEOGRAFICĂ PROTEJATĂ-PLĂCINTA LA TANDÂR DIN KONYA

Orașul istoric Konya, situat în regiunea Anatolia Centrală a Türkiye, găzduiește diverse exemple ale culturii gastronomice turcești.

DATA DE ÎNREGISTRARE: 03.07.2023 

Orașul istoric Konya, situat în regiunea Anatolia Centrală a Türkiye, găzduiește diverse exemple ale culturii gastronomice turcești. Bazele acestei culturi poartă urmele tranziției de la viața nomadă la cea sedentară. În special utilizarea tandârului în gătit este una dintre practicile tradiționale din Anatolia. Plăcinta la tandâr din Konya, care a fost inclusă printre produsele turcești cu indicație geografică protejată în 2023, la cererea Primăriei Konya, este făcută prin punerea unei umpluturi în aluatul preparat din făină de grâu, apă, sare și drojdie proaspătă și coacerea în tandâr. Umplutura constă, de obicei, dintr-un amestec de brânză cu mucegai sau brânză de oaie și ierburi cultivate în regiune. Opțional, ca umplutură se poate folosi, de asemenea, carne tocată sau cartofi amestecați cu condimente și ceapă. Pentru a pregăti plăcinta, aluatul este mai întâi frământat și odihnit pentru o vreme, apoi împărțit în 6 bucăți egale. Bucățile de aluat se întind cu ajutorul unui sucitor în foi ovale de circa 20 de centimetri. Aproximativ 100 de grame de umplutură se pun în mijlocul foii, partea dreaptă de aluat se trage spre mijloc și partea stângă se lipește peste ea. Întindeți plăcinta în sus și în jos, astfel încât lungimea sa să fie de aproximativ 25 de centimetri. Puneți plăcinta pe peretele interior al tandârului încălzit cu foc de lemne. Suprafața aluatului orientată spre foc se umezește pentru a preveni arderea. Partea de sus a aluatului se găurește pentru a preveni ridicarea în timpul gătitului și împrăștierea umpluturii. Plăcinta se coace timp de aproximativ 10-15 minute, până când suprafața devine aurie, apoi se scoate din tandâr cu un cârlig de fier și se taie de la îmbinarea aluatului cât timp este fierbinte. Între timp, untul topit într-o tigaie se toarnă în și peste plăcintă. Plăcinta la tandâr din Konya se servește caldă.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/programe/2024/01/02/produse-turcesti-cu-indicatie-geografica-protejata-placinta-la-tandar-din-konya-2083103?fbclid=IwAR2z6BvaqtxFAO0pBbGff_GEiR2ozeEeSEfFv1ZF29HsHAaaYqPDdnmAYrg

Lasă un răspuns