PRODUSE TURCEȘTI CU INDICAȚIE GEOGRAFICĂ PROTEJATĂ- PÂNZA İBECIK

„Pânza İbecik”, care a fost inclusă printre produsele cu indicație geografică protejată din Türkiye în anul 2023, este produsă de obicei din fire cu bumbac 100% pe războaie de țesut manuale din lemn de nuc.

İbecik, un sat din provincia Burdur situat în regiunea mediteraneană a Türkiye, dă numele său unui articol țesut cu o metodă unică. „Pânza İbecik„, care a fost inclusă printre produsele cu indicație geografică protejată din Türkiye în anul 2023, la cererea Primăriei districtului Gölhisar, în componența căruia se află satul, este produsă de obicei din fire cu bumbac 100% pe războaie de țesut manuale din lemn de nuc. Pânza İbecik, care este lucrată de femeile din sat, folosind o tehnică specială de țesut și care atrage atenția prin structura sa foarte fină, are o culoare crem cu aspect natural, deoarece materia sa primă este bumbacul. Deși țesătura se face din fire de bumbac, din când în când se utilizează și firele de lână și de mătase la unele produse. Țeserea Pânzei İbecik, care include diferite tehnici și numeroase motive, în principal forme geometrice, este făcută prin modelarea fondului cu trame cu motive albe sau colorate. Pentru motive se utilizează fire mai subțiri decât pentru fond, iar aceste fire sunt îngroșate prin înfășurarea lor de 12 ori. Această țesătură foarte fină, ce este folosită timp de mulți ani ca eșarfă pe cap de către bărbații și femeile, care locuiesc la sate și care trebuie să lucreze pe câmp și în grădini sub soare în lunile de vară, este, de asemenea, utilizată pentru fețele de masă, șervețele, cârpe de bucătărie numite „Peșkir„, șaluri de damă și produsele textile de uz casnic.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/programe/2024/01/23/produse-turcesti-cu-indicatie-geografica-protejata-panza-ibecik-2092280?fbclid=IwAR3xm4cvDfH3SVQnEq8iGdeytDI6BPjaydimM7UTrBuM4gm9S8IZJfMLTPw

Lasă un răspuns