PRIMA SCHIMBARE LEGISLATIVĂ DUPĂ FERMA DACILOR: CAZĂRILE SUNT OBLIGATE SĂ PREZINTE AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE PENTRU CLASIFICAREA TURISTICĂ

Proprietarii unităţilor de cazare vor fi obligaţi să prezinte autorizaţia de construire şi cartea funciară pentru a primi clasificarea turistică din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Ministrul economiei Radu Oprea a emis un ordin de ministru prin care este modificată legea privind normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică. Ordinul pentru modificarea şi completarea articolului 4 din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013, a fost publicat în data de 9 ianuarie 2023 în Monitorul Oficial.

„La alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins: <<f) autorizaţia de construire sau documente similare emisede autorităţile competente pentru construcţiile care nu necesită autorizaţii de construire, după caz;>>. La alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins: <<g) extras de carte funciară din care să rezulte intabularea construcţiilor pentru care se solicită clasificarea ca structuri de primire turistice, iar pentru construcţiile care au obligaţia obţinerii avizului tehnic conform Hotărârii Guvernului nr. 31/1996 pentru aprobarea Metodologiei de avizare a documentaţiilor de urbanism privind zone şi staţiuni turistice şi a documentaţiilor tehnice privind construcţii din domeniul turismului se va menţiona în extrasul de carte funciară destinaţia «construcţii administrative şi social-culturale»”, se arată în Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Prin ordinul dat de actualul ministru, în lege a fost introdusă obliga­tivitatea prezentării autori­zaţiei de construire sau alte docu­mente similare pentru construcţiile care nu necesită autorizaţii de construire, ceea ce implică şi autorizaţia la incendiu.

Până la modificarea legii, pro­prietarii unităţilor de cazare erau nevoiţi să depună doar o cerere standardizată şi un certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunză­toare, pentru structura de primire turistică respectivă.

SURSA:https://www.zf.ro/companii/prima-schimbare-legislativa-dupa-ferma-dacilor-cazarile-sunt-22235985

Lasă un răspuns