PRIM-MINISTRUL NIGERULUI A FĂCUT APEL LA AJUTORUL INTERNAȚIONAL

Prim-ministrul Nigerului, Ouhoumoudou Mahamadou, a cerut asistența internațională pentru a lupta împotriva conspiratorilor loviturii de stat din țara sa.

Prim-ministrul Nigerului, Ouhoumoudou Mahamadou, a cerut asistența internațională pentru a lupta împotriva conspiratorilor loviturii de stat din țara sa.

Într-o declarație de presă, Mahamadou a subliniat că democrația trebuie apărată în Africa de Vest și a cerut ajutorul comunității internaționale împotriva puciștilor.

Premierul a declarat că s-a deplasat în Italia pentru o reuniune internațională și că nu s-a putut întoarce în țara sa din cauza frontierelor închise de către autorii loviturii de stat.

„Este un dezastru, deoarece Niger este o țară sensibilă. 4 milioane de oameni au probleme cu hrana și există 300 de mii de refugiați în țară”, a afirmat Mahamadou cu referire la lovitura de stat.

Amintind despre loviturile de stat din Mali, Burkina Faso și Guineea din 2020, Mahamadou a evidențiat faptul că democrația din Africa de Vest va fi complet periclitată, dacă guvernul loviturii de stat din Niger va fi recunoscut.

Oficialul a mai adăugat următoarele: „Este o chestiune de supraviețuire pentru țările ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) și o chestiune de credibilitate pentru comunitatea internațională. Niger trebuie să rămână un stat democratic”.

De asemenea, premierul Mahamadou a indicat că „Nigerul este piatra de temelie pentru promovarea democrației în regiune și pentru prevenirea răspândirii terorismului în țările din sud”.

Lovitura de stat din Niger

În Niger, președintele Mohamed Bazoum a fost reținut de unitățile Regimentului Gărzii Prezidențiale la 26 iulie, iar armata a anunțat preluarea puterii în aceeași seară.

Generalul Abdurrahman (Omar) Tchiani, comandantul Regimentului Gărzii Prezidențiale, a preluat conducerea juntei, numite Consiliul Național pentru Protecția Patriei (CNSP) la 28 iulie și a devenit șeful guvernului de tranziție.

În cadrul unei adunări extraordinare, care a avut loc la 30 iulie, ECOWAS a acordat juntei militare un termen de o săptămână pentru eliberarea și repunerea în funcție a președintelui Bazoum.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/08/02/prim-ministrul-nigerului-a-facut-apel-la-ajutorul-international-2019142?fbclid=IwAR2w2ccr0PTZJgxLWpWMzaIa8NdgpPIxsVYssuhOIyh04DPB84wPIQ2Sh68

Lasă un răspuns