PREȚUL ROȘIILOR ROMÂNEȘTI S-A PRĂBUȘIT ÎN ULTIMA PERIOADĂ. CÂT COSTĂ ACUM UN KILOGRAM DE TOMATE LA FERMIERI

Prețul roșiilor s-a prăbușit în ultimele zile. Fermierii vorbesc despre supra-producție și cu greu reușesc să își vândă marfa.

În plus, în această perioadă cu arșiță, pentru agricultori apar noi cheltuieli, și astfel scade profitul la care visau. De câștigat au însă clienții care găsesc pe tarabe, în piețe, tomate ieftine și gustoase.

Coapte în tihnă, roșiile abia mai au loc pe vrejuri. Puși față în față cu o supraproducție, fermierii se văd nevoiți să lase din preț.

Mihai Chesnoiu, fermier: „Dacă reușim să aducem costurile undeva mai jos la 2 lei și mai avem o compensare de 0.20 de bani / kg și reușim să ducem un cost mediu de 1,8 per ciclu de cultură per kg, atunci ar trebui să comercializăm cu 2,8, chiar 3 lei ca să asigurăm un leu profit.”

Un kilogram de roșii pleacă însă acum de la producători cu aproximativ un leu, iar cheltuielile au crescut în această perioadă caniculară, cu 20%, susțin oamenii.

Daniel Zafiu, fermier: „Temperaturile sunt foarte ridicate, peste 35-37 grade, în solar la orele de vârf sunt în jur de 70 de grade. Necesităm plasă de umbrire acum și udat mai des.”

De pildă, plasa pentru un solariu de o mie de metri pătrați costa peste 1.500 de lei.

În plus, la fiecare recoltare, pierderile sunt de până la 20%, spun cu amărăciune fermierii. Este vorba despre cantitatea care rămâne nevândută.

Florea Preda, producător și vânzător: „Foarte greu, vă spun sincer, foarte greu, mă rugam. Sunt persoane care vin, mă rugăm, vă las și 1 leu 30 tot.”

În piețe, oferta este variată și gustoasă, spre bucuria clienților.

Simona Rotaru, cumpărătoare: „Oricine își poate permite, sunt foarte, foarte ieftine și foarte gustoase anul ăsta spre deosebire de alți ani.
Reporter: Cu cât ați luat roșiile?
Simona Rotaru, cumpărătoare: Cu 3 lei. Cu 3 lei și 4 lei 50, foarte frumoase.”

Claudia Tudor, cumpărătoare: „A scăzut la 2 lei și probabil că o să ia să facă conservele pentru iarnă.”

Anul trecut, în România erau aproximativ 22.000 de producători de tomate.

SURSA:https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pretul-rosiilor-romanesti-s-a-prabusit-in-ultima-perioada-cat-costa-acum-un-kilogram-de-tomate-la-fermieri.html

Lasă un răspuns