PREȘEDINTELE ERDOGAN A DISCUTAT DESPRE GAZA CU PRIM-MINIȘTRII NORVEGIEI ȘI IRLANDEI

Erdogan a salutat recunoașterea statului Palestina de către Norvegia și Irlanda.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a avut convorbiri telefonice cu prim-ministrul irlandez Simon Harris și cu prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store.

Potrivit declarației făcute de Departamentul de Comunicare al Președinției, în timpul convorbirii telefonice cu prim-ministrul Harris, au fost abordate relațiile dintre Türkiye și Irlanda, atacurile sistematice ale Israelului asupra Palestinei, activitățile de ajutor pentru Gaza și probleme globale și regionale.

Erdogan a salutat recunoașterea de către Irlanda a Palestinei ca stat și a declarat că acest demers va consolida eforturile pentru instaurarea păcii și a dreptății în regiune și pentru soluția celor două state.

Președintele Erdoğan a menționat că, pentru o soluție justă și durabilă (în Orientul Mijlociu), este esențial să se ia măsuri pentru a forța Israelul să respecte dreptul internațional și că este necesar să se mențină vie viziunea păcii comune.

Discuția telefonică cu prim-ministrul norvegian s-a axat  pe relațiile dintre Türkiye și Norvegia, masacrele comise de Israel în teritoriile palestiniene, în special în Gaza, și evoluțiile globale și regionale.

Președintele Erdoğan a susținut că este necesar să se pună capăt atacurilor nesăbuite ale Israelului, care nu respectă dreptul internațional, și să se intensifice eforturile pentru o pace durabilă în regiune.

Afirmând că decizia Norvegiei de a recunoaște Palestina a contribuit la o pace durabilă, la liniște, la dreptate și la viziunea privind o soluție cu două state în regiune, liderul a felicitat guvernul norvegian pentru pașii decisivi și comportamentul hotărât pe parcursul întregului proces.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/05/30/presedintele-erdogan-a-discutat-despre-gaza-cu-prim-ministrii-norvegiei-si-irlandei-2146328?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR38B4zPB1NdNcTyUygXYov-eEdUNzo7Gmh2rwUyzlTQj-gfv-D9QFYFmkg_aem_AbKiaBYP17Wb-o_U9E8wCC_wllZgEeDunnuOflJLt3WbeHLcbXkJEYdPlnQnDnayNdY2p2UlVS9s-E3Y3nkTea7U

Lasă un răspuns