Prăbuşire la Bursa de la Bucureşti din cauza măsurilor fiscale anunţate de Guvern.

Taxa bancară şi Pilonul II au trimis acţiunile bursei la un minus de 7% după cinci minute de la începutul tranzacţionării. Banca Transilvania, minus 15%

 

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de miercuri în cădere liberă din cauza măsurilor fiscale anunţate de Guvern. Astfel, indicele principal BET afişează un minus de 6,78%, în timp ce  BET-TR,  care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la BVB, afişează un minus de 6,92%.

BET-FI, compus din Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, afişează o scădere de 3,87%, iar BET-NG, format din cele mai importante companii energetice listate pe piaţa de capital românească, a scăzut cu 4,73%.

În ceea ce priveşte principalele acţiuni cotate, toate se află în scădere miercuri dimineaţă cu minus 15%, Banca Transilvania,  BRD, minus 10%. Romgaz, minus 10%, Petrom, minus 5%

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi seară noi taxe pe activele bancare, pe societăţile din energie şi telecom, cu ajutorul cătora vrea să-şi cârpească bugetul găurit pe 2019.

Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.

Alte măsuri avute în vedere: o creştere a taxelor pe companiile din telecom, dar şi un preţ maxim la energie.

Sursa: ziarul financiar

Lasă un răspuns