PIAȚA MONDIALĂ A CIREȘELOR – PREZENTARE GENERALĂ

Piața mondială a cireșelor progresează. Recoltarea cireșelor în emisfera nordică a început bine, chiar cu până la 10-15 zile mai devreme în unele țări europene. Acest lucru a dus, de asemenea, la finalizarea sezonului mult mai devreme decât de obicei pentru anumite soiuri de cireșe.

În continuare, relatăm analiza FreshPlaza privind piața mondială a cireșelor.

Spania: Picota se alătură campaniei spaniole în iunie

Recoltarea varietății picota (fără peduncul), originară din Valea Jerte din Spania, care este foarte căutat pe piețele locale și de export, începe la mijlocul lunii iunie.

Odată ce sezonul avansează, volumele de fructe au crescut în diferitele zone de producție. În Aragon, după cum a anunțat autonomia, se așteaptă o scădere a recoltei ca urmare a vremii neprielnice din perioada de legare a fructelor.

„A existat o legare proastă a fructelor ce a afectat mai mult soiurile timpurii, iar frigul din primăvară și faptul că pomii au fost, în general, foarte încărcați, au făcut vizibilă o anumită lipsă de calibru, dar cu calitatea obișnuită”, subliniază un operator din Zaragoza.

Extremadura, cealaltă regiune mare producătoare de cireșe din țară, campania se desfășoară mult mai bine decât anul trecut, când, din păcate, ploile continue au fost decisive în scăderea recoltei.

În acest moment, odată cu începerea campaniei pentru picota, au avut loc episoade de furtuni ale căror daune nu au fost încă evaluate, dar care ar fi putut afecta doar fructele care urmau să fie distribuite pe piețele în zilele următoare.

În perspectiva începutului celei de-a doua jumătăți a lunii iunie, loturile cu daune datorate excesului de umiditate vor începe să dispară.

Turcia: Se așteaptă o cerere uriașă pentru cireșele turcești din cauza deficitului din mai multe țări

Se așteaptă un sezon al cireșelor turcești cu un randament și o calitate bune, cu volume mari anticipate să ajungă încă de la începutul lunii iunie pe piețe. Competiția pentru cireșe variază de fapt în funcție de piață.

Valoarea exporturilor Turciei a fost de 214,37 milioane USD, iar volumul exporturilor a fost de 83,44 mii de tone metrice în 2023, potrivit tridge.com:

Exportatorii turci de cireșe se confruntă în principal cu concurența din partea SUA în Asia de Sud-Est. Pentru exporturile către UE, Grecia și Spania se remarcă ca jucători principali, datorită avantajului competitiv în termeni de logistică.

Rusia, care a fost a doua cea mai mare piață de export pentru cireșele turcești sezonul trecut, atrage inevitabil concurența din partea tuturor companiilor turcești. Italia și Franța apar, de asemenea, din când în când pe piețe specifice.

Se așteaptă o cerere uriașă pentru cireșele turcești, comparativ cu anii precedenți, deoarece există deficite de cireșe în mai multe țări.

Deși totul arată bine în acest moment, condițiile meteorologice vor rămâne o provocare majoră pentru exportatorii turci de cireșe.

Situația economică în care se află exportatorii turci afectează mult costurile de producție, iar creșterea costurilor face dificilă misiunea lor în acest mediu competitiv.

Italia: Cea mai mică ofertă din ultimii 30 de ani

Apuliaa început sezonul de recoltare a cireșelor în prima săptămână a lunii aprilie, a înregistrat scăderi ale producției de până la 60%, forțând operatorii să încheie vânzările cu aproximativ 20 de zile mai devreme.

O companie de top din sector a descris situația ca fiind cea mai mică ofertă din ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, lipsa ploii și umiditatea ridicată din lunile de recoltare au permis cultivatorilor să obțină o calitate mai bună decât în anii precedenți, cu fructe de dimensiuni excelente și cu un gust deosebit.Campania de cireșe din acest an a fost caracterizată de cantități nesemnificative produse, dar cu prețuri satisfăcătoare.

Deși am comercializat o treime din producția noastră, prețurile pentru producători au rămas destul de ridicate, la 3-4 €/kg. Producția scăzută nu ne-a permis să satisfacem cererea pieței.

Aceasta este o situație generală care afectează principalele zone de producție din Italia, dar se extinde și în Europa. Lipsa producției se datorează schimbărilor climatice.

Un mare cultivator de cireșe din Emilia Romagna spune că recoltarea a început cu cel puțin 10-15 zile mai devreme decât de obicei. El afirmă că nu s-a mai întâmplat niciodată ca recolta de Kordia să se termine pe 11 iunie.

Prețurile au fost întotdeauna ridicate pentru cireșele de dimensiunea și calitatea corespunzătoare.

În ultimele zile, cireșele de dimensiuni 26-28 au atins între 4 și 6 €/kg la nivel en-gros. La sfârșitul lunii mai, prețurile en-gros erau de până la 9-10 €/kg. Nu au existat evenimente meteorologice catastrofale în zona sa, astfel încât recolta a decurs destul de bine.

În Veneto, recolta a suferit pierderi mari din cauza vremii nefavorabile. Un comerciant de fructe și legume din Verona spune că ploaia a afectat până acum recolta. Drept urmare, prețurile sunt mai mari și vânzările sunt orientate către retailerii italieni și câțiva clienți din Austria.

Campania a început în ultima săptămână a lunii mai și va dura până în primele 10 zile din iulie. Speranța este de a crește randamentele și dimensiunea fructelor.

Germania: Creșterea ofertei duce la scăderea prețurilor

Produsele spaniole au predominat, urmate de transporturile turcești ca importanță. Grecia și Germania au participat cu cantități aproape egale. Loturile italiene au completat oferta actuală, care a fost recent suplimentată cu oferte franceze și belgiene.

În general, oferta s-a extins; a fost suficientă pentru a acoperi cererea. Ca urmare a acestei creșteri a ofertei, unii comercianți au fost forțați să scadă prețurile.

Pe piețele angro, cireșele turcești Napoleons erau oferite la aproximativ 3 € pe kg. În Hamburg, comercianții ofereau primele cireșe autohtone la prețuri de până la 9 € pe kg.

În sudul Germaniei, estimările inițiale ale recoltelor sunt foarte pozitive, în ciuda ploilor abundente din ultimele săptămâni. Drept urmare, majoritatea cireșelor din zona Lacului Constance sunt cultivate sub acoperire, astfel încât, la prima vedere, pagubele nu par a fi prea mari.

Spre deosebire de anii anteriori, se presupune că volume semnificative pot fi livrate și către retailul intern în acest an. Cu toate acestea, producția de cireșe este sub presiunea competiției crescute din Europa de Est.

Anul trecut, cireșele moldovenești au fost oferite pentru prima dată în retailul intern în timpul sezonului de recoltă din Germania.

Valoarea exportului Germaniei a fost de 18,38 milioane USD, iar volumul de export a fost de 5,61 mii de tone metrice în 2023:

Republica Moldova: Sezon promițător de cireșe

Sezonul cireșelor din Republica Moldova se anunță promițător, pe măsură ce tot mai multe companii se pregătesc să exporte către restul Europei.

Acești cultivatori și exportatori obțin certificările necesare și își îmbunătățesc infrastructura pentru a putea gestiona și exporta mai eficient, asigurând o aprovizionare mai bună pentru piețe precum Germania.

Pe de altă parte, ploile din ultima perioadă ar putea fi un impediment serios și pentru producătorii moldoveni.

În 2023, Moldova a exportat peste 16 mii tone de cireșe în valoare de peste 22 de milioane de dolari. Cireșele moldovenești au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda.

Valoarea exportului Republicii Moldova a fost de 21,82 milioane de dolari SUA, iar volumul exportului a fost de 14,66 mii de tone metrice în 2023:

În ultimii 5 ani, în Moldova, suprafețele de livezi cu cireș au crescut de la 3.600 la 4.300 hectare. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

Ungaria: Sezon bun cu cerere stabilă pe piață

Cultivatorii din Ungaria se află acum în ultima parte a recoltării cireșelor, cu aproximativ 7 până la 10 zile rămase până la sfârșitul sezonului.

Anul acesta s-au obținut volume destul de bune, estimate la aproximativ 12.000 de tone, cu foarte puține daune cauzate de îngheț, ceea ce a fost o problemă majoră anul trecut.

Piața locală și de export nu a fost rea pentru cireșele ungurești, cu o cerere bună din partea țărilor vecine europene. Acestea includ Austria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia, care toate au avut o cerere și prețuri bune, care au fost rezonabile, notează un cultivator și exportator.

Franța: Recoltă dificilă și întârziată din cauza ploii

Deși sezonul cireșelor din Franța era de așteptat să înceapă mult mai devreme în acest an, ploaia și temperaturile răcoroase de primăvară au întârziat în cele din urmă recolta.

Un început dificil al campaniei din cauza vremii capricioase, cu precipitații care au cauzat multe daune și pierderi.

După un început dificil al campaniei franceze, marcat de lipsa ofertei, situația s-a inversat complet. Săptămâna trecută, toate bazinele de producție au intrat pe piață simultan, rezultând într-o ofertă abundentă de cireșe, dar cu un consum aproape inexistent, din cauza vremii nefavorabile și a sfârșitului de lună.

Oferta a fost astfel mult prea mare pentru cerere, iar prețurile au evoluat în consecință. Dacă acum 3 săptămâni prețurile erau foarte ridicate, ele au scăzut acum două săptămâni și au continuat să scadă până marțea trecută.

De miercurea trecută, piața s-a întors din nou complet: prețurile au crescut, cererea s-a intensificat (poate datorită sosirii vremii bune), iar piețele en-gros au fost foarte dinamice, astfel încât oferta a avut dificultăți în a ține pasul cu cererea.

De la începutul săptămânii, piața a crescut puțin mai mult în fiecare zi. În prezent, se atestă o situație pozitivă pentru piața cireșelor.

Olanda: Mulți pomi afectați de stagnarea apei, prețuri bune pentru cireșe

Anul acesta se poate observa clar care cireși sunt plantați pe sol de calitate superioară. Există parcele unde mai mult de jumătate dintre pomi sunt uscați.

Oriunde apa stagnează pe teren din cauza ploilor abundente, impactul asupra cireșelor este evident. Acest lucru este deosebit de vizibil în zonele cu soluri mai umede, unde pierderile au fost extreme, rezultând în puține parcele cu randamente complete.

Cultivatorii se îndoiesc că vor fi mai multe cireșe anul acesta decât în sezonul dezastruos de anul trecut. În consecință, este aproape sigur că cireșele vor rămâne la un preț premium.

În prezent, cireșele de calitate superioară se vând la prețuri excelente.

Belgia: Puține cireșe, dar de calitate bună

În Belgia, sezonul cireșelor a început oficial în această săptămână. Fructele au fost disponibile în sere de ceva timp, dar acum oferta începe încet dar sigur să ajungă pe piață din livezile din câmp deschis.

Cantitativ, nu este foarte mult, dar calitativ arată promițător. Soiurile timpurii au suferit puțin din cauza umidității abundente, dar, în general, ne așteptăm la un sezon bun, raportează un comerciant belgian.

Cireșele sunt foarte căutate în Belgia, dar Franța și Olanda, de exemplu, sunt de asemenea piețe importante pentru noi. Există concurență din partea Greciei, Turciei și, recent, a Moldovei, dar cred că ne putem distinge prin calitate,” notează comerciantul.

Pe lângă propria ofertă, piața belgiană primește și o cantitate considerabilă de cireșe spaniole și franceze, care sunt încă tranzacționate la prețuri bune.

Regatul Unit: Se așteaptă 65-70% dintr-o recoltă normală din cauza fructificării reduse

Regatul Unit rămâne cel mai mare cumpărător de cireșe sud-africane, achiziționând 55% din volumele exportate, urmat de Orientul Mijlociu (17%) și Europa (15%). Puțin peste 10% din recolta de export de cireșe sud-africane a ajuns în Orientul Îndepărtat și cantități mici în Rusia.

Recolta de cireșe din Marea Britanie părea foarte promițătoare la începutul anului, cu potențial pentru o recoltă completă și un început devansat cu 7-10 zile.

Acest lucru nu s-a materializat deoarece temperaturile în timpul înfloririi au atins doar 10-11 grade, ceea ce nu este suficient de cald pentru a scoate albinele la polenizare.

De asemenea, deși au fost suficiente ore de frig pe parcursul iernii, temperatura nu a scăzut suficient de mult pentru o producție optimă de fructe.

Ca urmare, fructificarea a fost mai redusă, iar cultivatorii prezic acum 65-70% dintr-o recoltă normală. Timpul de recoltare va fi de asemenea mai apropiat de un sezon normal.

Soiurile Kordia și Regina au nevoie de acele ore reci în timpul iernii, iar soiurile timpurii vor fi de asemenea afectate.

Uzbekistan: Ploaia de primăvară și vremea rece afectează calitatea cireșelor

Calitatea cireșelor a fost afectată de o primăvară neobișnuit de ploioasă și rece. Aceasta a dus și la întârzieri în coacerea fructelor și, astfel, la un început mai târziu al sezonului.

Principalele zone de cultivare din Valea Fergana vor avea o producție foarte scurtă, deoarece cireșele tardive au avut un început neobișnuit de devreme. De asemenea, prețurile sunt mai mici.

America de Nord: Recolta de cireșe se mută din California în Washington pentru exporturi

Aprovizionarea cu cireșe pentru export se mută de la recolta din California la recolta din Washington. Tranziția se desfășoară conform așteptărilor, deși vremea a fost mai răcoroasă în California până de curând, iar fructele nu au atins dimensiunea dorită de piețele de export.

Din această cauză, volumul de export nu a fost atât de mare. Acest lucru înseamnă că nu există prea multă suprapunere directă cu cireșele timpurii Chelan care vin din Washington.

În plus, faptul că nord-vestul Pacificului a fost, de asemenea, destul de răcoros înseamnă că soiurile timpurii (cum ar fi Chelan) abia acum încep să fie recoltate.

Se așteaptă ca exporturile din Washington să fie puternice pe parcursul acestei luni, iar luna iulie se așteaptă să fie plină de activitate.

În ceea ce privește cererea, ar putea exista o presiune mai mare asupra aprovizionării cu cireșe din nord-vestul Pacificului în acest sezon, având în vedere lipsa semnificativă a recoltei din Columbia Britanică după un îngheț de la începutul acestui an.

În ceea ce privește prețurile, inițial, calibrul mare pentru export a fost scump.

Africa de Sud: Iarnă târzie afectează asigurarea necesarului de frig

„Iarna a venit FOARTE târziu și zonele de cireș din Western Cape sunt în întârziere cu acumularea unităților de frig. Iarna târzie va avea cu siguranță un impact mare asupra tuturor fructelor sâmburoase în unele dintre zonele mai calde”, spune un cultivator de cireșe.

Un alt cultivator confirmă că livezile de cireșe au avut foarte puține ore de frig până la sfârșitul lunii mai. Frigul de săptămâna trecută a fost binevenit de toți cultivatorii de fructe sâmburoase.

Proporția transportului aerian în livrările de cireșe a fost mai mare anul acesta din cauza problemelor de la portul Cape Town: 79% din cireșele Africii de Sud au fost transportate pe calea aeriană, comparativ cu 55% în sezonul 2022/2023.

Chile: Repaus de iarnă și monitorizarea noilor soiuri de cireșe în Spania

Dacă nu ar fi fost ploaia de la începutul sezonului 2023-2024, Chile ar fi depășit totalul de 413.979 de tone care au fost expediate către diverse piețe globale.

Exporturile către China, inclusiv Hong Kong, au atins un nou record, cu 377.000 de tone, cu 3,3% mai mult decât în sezonul anterior. SUA este a doua cea mai mare piață de export de cireșe pentru Chile.

Pe măsură ce cireșii din Chile sunt în repaus de iarnă, toți ochii sunt îndreptați spre industria din Spania și Europa pentru a învăța și a vedea cum vor performa diferitele și noile soiuri.

Colaborarea dintre evaluatori și cultivatori din Chile și Europa este în curs de desfășurare, urmărind performanța soiurilor de cireș în diferite condiții de cultivare.

Un evaluator din Chile a spus că modelul pentru industrie este să se concentreze pe sistemele de încrucișare, tehnologiile post-recoltare și alegerea varietală.

China: Creșterea producției interne, prețul cu aproximativ 25% mai mic decât anul trecut

La sfârșitul lunii mai, cireșele cultivate în câmp deschis, produse în Dalian, China, au început să intre pe piață în loturi. Condițiile meteorologice favorabile și creșterea suprafețelor de plantare au dus la o creștere semnificativă a producției de cireșe în acest an.

Producția de cireșe din acest an este cea mai mare din ultimii ani, iar dimensiunea fructelor este, de asemenea, cea mai mare văzută recent. Odată cu creșterea producției, prețurile au scăzut, iar prețul de achiziție este cu aproximativ 25% mai mic decât anul trecut.

În prezent, nu sunt multe cireșe transportate aerian din Statele Unite, iar mai puțini comercianți le vând. Unii comercianți au menționat că prețurile actuale sunt mari și că ar putea începe să vândă în una sau două săptămâni.

SURSA:https://agrobiznes.ro/43871-piata-mondiala-a-cireselor-prezentare-generala/

Lasă un răspuns