Paradisul neștiut: dincolo de plaje întinse și un bazar plin de culoare, Turcia scunde locuri uimitoare pentru iubitorii turismul de aventură

Situată chiar la granița dintre Europa și Asia, Turcia reprezintă un loc binecuvântat, cu o îmbinare perfectă de mare și munte, soare și miresme, istorie și cultură, tradiții și gastronomie. Pe finalul lui 2022, Turcia estimează că va înregistra un număr record de turiști care i-au trecut granițele în acest an. Mult mai mulți decât cele peste 30 de milioane de turiști înregistrați în 2021.

An de an, Turcia continuă să-și inspire vizitatorii cu locuri inedite, astfel încât fiecare vizită poate reprezenta o ocazie unică de a descoperi locuri uimitoare. La doar o oră de mers cu mașina din aglomeratul Istanbul, se află parcul natural Ballıkayalar, un mic paradis situat în vestul orașului Kocaeli. Un loc care atrage ca un magnet pasionații de cățărare sau de drumeții și trekking. “Un munte cu miere” în traducere liberă, așa cum l-au numit localnicii. De altfel, denumirea vine de la stupurile de albine care și-au făcut casă în golurile din stâncile care se găsesc aici. Ballikayalar este o vale de 1,5 kilometri lungime și 40-80 de metri lățime, desemnată drept „Parc natural și zonă naturală protejată”.

Canioanele înconjoară valea, făcând-o perfectă pentru alpinism iar multitudinea de plante și flori încă atrag milioane de familii de albine dar și turiști care vor să petreacă o zi într-un altfel de paradis natural. Traseele de drumeții din Ballıkayalar sunt bune pentru sportivii amatori sau turiști care nu au prea mult antrenament. De-a lungul potecilor există mici cascade iar o plimbare la pas în această vale trece și peste

Declarat sit natural de gradul întâi în 1995, acest loc este printre primele centre de alpinism din Turcia – având în vedere că primele activități de alpinism au început în anii 1970. Ballıkayalar are peste 100 de rute, dintre care majoritatea sunt potrivite și pentru începători. În acest mic colț de rai se găsesc peste 416 specii de plante, dintre care cincisprezece sunt endemice în regiune. În plus, există cincizeci de specii de fluturi și 110 specii de păsări. Ballıkayalar găzduiește și Festivalul de alpinism Ballıkayalar, cel mai longeviv eveniment de alpinism din Turcia.

La încă o oră de mers cu mașina, iubitorii de natură pot face un picnic și chiar pot campa pe Lacul Sapanca (Sapanca Gölü), o altă destinație ideală pentru o escapadă din agitația marilor orașe. Zona din jurul lacului este cel mai vizitat punct al orașului Sakarya. Oferind un mediu natural frumos, Sapanca este situat printre dealuri acoperite de pini, carpen și stejari. După o  drumeție pe malul apei, un popas binemeritat la restaurantele care servesc păstrăv proaspăt reprezintă o adevărată desfătare. Pentru un răsfăț complet puteți adăuga și o cafea turcească la siestă alături de o baclava.

Lacul lung de 16 kilometri se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați. Deși cel mai adânc punct al lacului Sapanca este de 61 de metri, adâncimea medie a acestuia este de aproximativ 30 de metri. Aproape 80 de specii de păsări trăiesc în și în jurul lacului. Este mai puțin poluat decât alte lacuri datorită zonei sale extinse de captare.

Un city break în inima naturii se poate incheia ideal cu o plimbare cu barca pe Lacul Poyrazlar (Poyrazlar Gölü). Aici, chiar și cei care nu au experimentat acest sport în viața lor se pot îndrăgosti de canoeing, mai ales dacă din decorul natural nu lipeste un apus roșiatic.

Sursa:https://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/paradisul-nestiut-dincolo-de-plaje-intinse-si-un-bazar-plin-de-culoare-turcia-scunde-locuri-uimitoare-pentru-iubitorii-turismul-de-aventura-914193.html

 

Lasă un răspuns