OP-ED/ Promovarea păcii necesită o politică externă proactivă

Săptămâna aceasta, Istanbul va găzdui două conferințe internaționale separate, dar conectate, ambele având ca temă medierea. Una va fi dedicată situației actuale a zonelor de conflict și a capacității de mediere a Organizației pentru Cooperare Islamică (OIC). Cea de-a doua va avea un spectru mai amplu și va aborda legătura dintre dezvoltare durabilă, pace și mediere; modalități de a cultiva incluziunea de gen și a tinerilor în procesele de mediere, precum și o sesiune de discuții interesante cu privire la rolul informației și al inteligenței artificiale în analiza conflictelor și a medierii. Orice s-ar spune despre conferințe, Conferințele de Mediere din Istanbul s-au dovedit a fi destul de influente în cultivarea unei înțelegeri comune a problemelor și a unei agende de acțiune în domeniul medierii și al soluționării pașnice a conflictelor. În calitate de gazdă a acestor conferințe și singura țară care co-prezidează Grupurile de Prieteni ai Medierii din trei organizații internaționale importante, și anume ONU, OIC și OSCE, Turcia are capacitatea de a duce mai departe concluziile acestor conferințe în aceste organizații internaționale.

Realitatea este că umanitatea se confruntă cu o provocare deosebită în secolul XXI. Chiar când mulți credeau că paharul e pe jumătate plin în ce privește realizările la nivel de drept internațional, instituții, democrație și stat de drept, responsabilitate, comerț liber, egalitate de gen și altele, jumătatea goală a paharului a început să se reafirme. Caracteristicile ne sunt cunoscute deja tuturor. Războaiele comerciale, noi forme de exploatare internațională, competițiile geopolitice, războaiele proxy puternice, dezintegrarea statelor naționale, terorismul, xenofobia, ostilitatea la adresa islamului, numeroasele inegalități și nedreptăți se numără printre tendințele actuale care compun paharul pe jumătate gol. Dificultățile umanității știrbesc realizările și oportunitățile sale. Care parte va predomina? Soluția depinde de modul în care răspundem provocărilor, inclusiv de cât de mult putem lucra împreună pentru a obține rezultate pozitive. Un lucru este clar: dacă nu luăm inițiativă și nu suntem întreprinzători și umanitari, cele rele vor prevala. Atitudinea pasiv-expectativă nu mai este justificată. Opțiunile de politică diferă de la mediere până la utilizarea efectivă a forței împotriva teroriștilor.

Luați situația din Siria ca exemplu. Abordarea întreprinzătoare și umanitară a Turciei a eliberat un total de 4000 de kilometri pătrați de prezența a două organizații teroriste, DAESH și PKK/PYD/YPG. Dacă nu am fi intervenit noi, oamenii noștri ar fi fost în continuare agresați de acești teroriști, iar o soluție politică la tragedia siriană ar fi fost inaccesibilă. Turcia face tot posibilul pentru a reduce suferința umanitară, găzduind cel mai mare număr de refugiați din întreaga lume, cheltuind mai mult decât cea mai mare economie din lume, fiind statul cu cele mai mari cheltuieli umanitare la nivel mondial. Turcia promovează, de asemenea, acorduri care salvează zeci, dacă nu sute de mii de vieți, și promovează o soluție politică bazată pe integritatea teritorială a Siriei vecine.

Am dat exemplul Siriei pentru un motiv. Siria ne demonstrează încă o dată cât de importantă este prevenția deoarece, odată ce focul conflictelor înnăbușă o națiune, singurul lucru previzibil care mai rămâne este iminența consecințelor imprevizibile asupra acelui stat. O generație de cetățeni va fi irosită într-un fel sau altul; viitorul va fi, de asemenea, sumbru. Toți, inclusiv cei care sunt la mii de kilometri distanță, vor suferi, fie sub forma unei amenințări teroriste, a unui șoc economic, a migrației neregulate sau a unei conștiințe rănite.

Dacă prevenirea și soluționarea pașnică a conflictelor sunt de o importanță capitală, atunci trebuie să le luăm în serios. Această viziune ghidează eforturile Turciei în domeniul medierii, atât în calitate de copreședinte al grupurilor de prieteni ai medierii din cadrul ONU, OSCE și OIC, cât și în calitate de gazdă a unui program de echipare în domeniul formării capacităților de mediere și a celor două conferințe de mediere pe care le vom organiza săptămâna aceasta la Istanbul.

Sursa: Europunkt

Lasă un răspuns