O ZI NEAGRĂ PENTRU FORȚELE ARMATE”. AERONAVA MILITARĂ HERCULES CU CARE AUSTRIA VOIA SĂ ÎȘI ADUCĂ CETĂȚENII DIN ISRAEL S-A DEFECTAT ÎNAINTE SĂ DECOLEZE

Planurile Austriei de miercuri, 11 octombrie, pentru evacuarea cetățenilor săi din Israel cu un avion militar au fost zădărnicite atunci când singura sa aeronavă C-130 Hercules disponibilă a suferit o defecțiune tehnică, obligând autoritățile de la Viena să le rezerve în schimb pasagerilor locuri la o cursă comercială, informează Reuters.
Austria anuțase marți că va începe miercuri evacuările către Cipru cu unul dintre avioanele sale C-130. Acestea sunt cele mai mari din flota sa, dar și printre cele mai vechi, fiind în serviciu încă din anii 1960. Guvernul de la Viena desfășoară în prezent un proces de înlocuire a acestor aeronavelor, înainte de a renunța la folosirea lor.

În timp ce aeronava se pregătea să decoleze miercuri dimineață din Austria spre Israel, fumul care ieșea din zona în care ar fi trebuit să ia loc pasagerii a făcut imposibilă decolarea, iar aeronava a fost dusă la reparații.

Seara, când a devenit clar că avionul nu va putea decola până la finalul zilei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a rezervat 100 de locuri la o cursă a companiei Israir Airlines către aeroportul cipriot Larnaca, care urma să aterizeze la ora locală 21.00 (18.00 GMT).

„O zi neagră pentru forțele armate: Nu am putut să ne ajutăm compatrioții”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac al Apărării, Michael Bauer, pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Incidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care a fost necesară o evacuare cu o aeronavă militară, în condițiile în care erau disponibile mai multe zboruri comerciale, și a ilustrat starea decrepită a forțelor armate austriece.

Austria, țară neutră, a neglijat mult timp investițiile în echipamente militare, iar ofițerii săi spun că forțele armate nu sunt echipate pentru a apăra Austria în cazul unui atac. Guvernul condus de conservatorii lui Karl Nehammer spune că începe să abordeze această problemă.

Întrebat de ce nu a fost folosit niciunul dintre celelalte avioane Hercules C-130 ale Austriei în locul celui care s-a defectat, Bauer a declarat, pentru Puls 24 TV: „Ambele aeronave Hercules sunt în reparații – prima până în martie, cealaltă până în decembrie”.

SURSA:https://www.libertatea.ro/stiri/aeronava-militara-c-130-hercules-cu-care-austria-voia-sa-isi-aduca-cetatenii-din-israel-s-a-defectat-inainte-sa-decoleze-4687243

Lasă un răspuns