O româncă a investit 40.000 de dolari în propria afacere în Chicago
Elisabeta Teodoru, ardeleancă de la Cluj, a plecat în 2002 din România în America, unde şi-a format mai întâi o familie, iar în 2018, propriul business. Ea a deschis o cofetărie cu specific internaţional în Chicago, în care a investit circa 40.000 de dolari.
“Am plecat din România în urmă cu 16 ani, iar acum am o mică cofetărie în Chicago. Sunt mama a patru copii, soţie şi am 39 de ani. După ce s-au născut copiii nu m-am putut obişnui cu ideea de a sta acasă şi să cresc doar copiii. Aşa, m-am gândit că va fi mai uşor dacă vom avea o mică afacere de familie. Mai întâi am lucrat de acasă timp de nouă ani şi nu mai făceam faţă comenzilor, astfel am deschis cofetăria. Şi pentru că nu am vrut să aduc dulciuri de pretutindeni într-un singur loc, am deschis o cofetărie cu specific internaţional, în care am investit circa 40.000 de dolari”, povesteşte Elisabeta Teodoru, fondatoarea cofetăriei SweetLand Bakery.
Antrerenoarea spune că atunci când a început să facă prăjituri, în 2009, ştia să pună în aplicare doar câteva reţete de prăjituri şi torturi, însă nu foarte elaborate, ci “ca la mama acasă”. Ulterior şi-a dezvoltat aptitudinile în domeniul culinar, din 2010 ajutând la pregătirea prăjiturilor şi mâncării în cadrul bucătăriei bisericii ortodoxe Constantin şi Elena din Chicago, preparate ce erau servite o dată pe lună comunităţii de români.
“Când am deschis cofetăria am avut mari emoţii cu americanii, mă gândeam că nu vor fi perceptivi la alte dulciuri în afara de cupcakes-urile lor şi torturile cu unt, dar spre suprinderea mea le place foarte mult diplomatul nostru românesc şi amandina. (…) Cei mai mulţi clienţi sunt români, apoi americani, indieni, polonezi şi mexicani”, adaugă antreprenoarea.
Pe lângă tortul diplomat şi amandine, compania produce şi cozonaci, savarine, dar şi eclere, macarons, tort doboş unguresc şi tres leches, prăjituri specifice din Mexic.
În primul an de activitate, în 2018, a avut peste 500 comenzi de torturi, peste 40 de candy bar-uri de realizat, circa 75 de cereri de tăvi de prăjituri asortate şi de Crăciun a avut comenzi de 44 de cozonaci şi circa 50 de comenzi de tăvi de prăjituri asortate.
Elisabeta Teodoru spune că cele mai căutate produse sunt eclerele, urmate de tortul doboş, macarons, tortul tiramisu, brioşele şi produsele dietetice Keto. Românii preferă cremeşul, savarinele, amandinele, tortul diplomat, prajitura “Tăvălita”, cornuţele, nucile, brânzoicile şi cozonacii, care le amintesc de casă.
“Cea mai mare comandă am avut-o la o nuntă românească în valoare de 1.400 de dolari, unde am pregătit atât tortul cât şi prajituri pentru 300 de invitaţi. O altă comandă mare am avut pentru o nunta în Texas, unde am pregătit prăjituri de casă”, explică antreprenoarea.
În prezent, antreprenoarea lucrează cu încă două tinere, românce, una din Oradea şi una din Bacău, iar soţul său se ocupă de livrări şi achiziţionarea materiei prime, în măsura în care este disponibil, el activând în domeniul construcţiilor.
Anul acesta, în planurile sale se află desfacerea produselor sale în două magazine alimentare, în urma propunerii acestora de a “comercializa produse româneşti”.
“Pe viitor aş vrea să ne extindem, să producem într-un loc mai mare şi să comercializăm produsele în câteva magazine de renume”, spune Elisabeta Teodoru.
Ea povesteşte că a învăţat de la tatăl său să se descurce oriunde în lume, deşi la început nu i-a fost deloc uşor, însă acum este mulţumită de rezultatele sale. Cu toate acestea resimte dorul părinţilor şi al prietenilor, dar planurile sale din prezent nu vizează întoarcerea în România.
“În Chicago este o comunitate foarte mare de români şi moldoveni de peste Prut şi încercăm să menţinem tradiţiile noastre. Copiii noştri vorbesc româneşte, iar la şcoala duminicală de la biserică li se predă în limba română. Cât am putut am încercat să aducem o parte din România cu noi”, încheie Elisabeta Teodoru.
Sursa: ziarul financiar