O afacere cu zmeura BIO poate fi considerata o afacere simpla, cu buget redus

afacere cu zmeura BIO poate fi considerata o afacere simpla, cu buget redus, care poate intra cu putin efort in tiparul unei afaceri profitabile. Bugetul pentru o afacere cu zmeura este chiar mai mic de 1.500 de euro atunci cand aveti deja cel putin 1.000 mp de pamant in proprietate, dar poate creste si peste aceasta suma, in functie de zona in care va propuneti sa deschideti plantatia de zmeura. Noi am luat in calcul achizitia unui teren cu un cost de un euro/mp.

Ce trebuie sa stiti pentru a incepe o afacere cu zmeura BIO

 • Pentru o afacere cu zmeura aveti nevoie in primul rand de o suprafata de pamant de cel putin 1.000 mp, dar suprafata ideala este de 2.500 mp. Daca incepeti cu 1.000 mp, in al doilea an puteti ajunge deja la 3.000 mp intrucat plantele se inmultesc foarte repede.
 • Butasii de zmeura – pretul acestora poate varia semnificativ in fuctie de soi, dar in general costa intre 2 si 6 lei/bucata. La cantitati mari puteti cere, bineinteles, reduceri. Pentru 1.000 mp sunt necesari in jur de 700 de butasi de zmeura.
 • Pentru a favoriza inmultirea si intretinerea usoara, veti avea nevoie de 4 butasi de zmeura pe metru linear
 • Tineti cont ca odata cu deschiderea unei plantatii de zmeura va trebui sa platiti si o taxa catre Consiliul Local pentru certificatul de producator, pe langa actele de infiintare a firmei.
 • Pentru a pune pe picioare plantatia de zmeura trebuie sa tineti cont ca veti mai avea nevoie de lucrari de fertilizare, de irigatii, de intretinere, dar si de inmultire
 • Daca porniti de la zero o astfel de afacere cu zmeura, trebuie sa stiti ca veti avea nevoie si de o motosapa, stalpi de sustinere, sarma, sfoara, furtun special pentru irigatii, apa, ladite, folie pentru ladite, caserole, etc.
 • Trebuie sa mai luati in calcul si costurile de transport ale productiei si de cele de recoltare. In cazul in care suprafata de cultivare este prea mare, luati in considerare ca ati putea avea nevoie de zilieri, cel putin in timpul recoltarii.
 • Pentru a comercializa zmeura BIO veti avea nevoie si de certificarea fermei ecologice. Taxele pentru acest lucru variaza intre 50 de euro si 200 de euro, in functie de numarul de hectare, dar pe parcurs se mai pot adauga si alte taxe.
 • Preturile de comercializare a zmeurei sunt cuprinse intre 15 si 20 de lei pe kilogram.

Principalele provocari ale unei afaceri cu zmeura BIO

 • Capriciile vremii (seceta impiedica fructele sa creasca si sa fie zemoase, iar ploaia excesiva produce mucegairea)
 • Expertiza limitata ca agricultor
 • Lipsa unei piete de desfacere

WALL-STREET.RO a scris povestile mai multor afaceri de succes in domeniul plantatiilor de zmeura. De exemplu, o tanara de 22 de ani detine o mica plantatie de zmeura bio in Prahova, iar un fost student la Facultatea de Agronomie a infiintat o plantatie de zmeura mai extinsa in judetul Calarasi, din care poate genera vanzari de 60.000 euro anual.

Lasă un răspuns