NUMAN KURTULMUȘ LA CEL DE-AL DOILEA SUMMIT PARLAMENTAR AL PLATFORMEI INTERNAȚIONALE CRIMEEA

Președintele Marii Adunări Naționale a Türkiye (TBMM), Numan Kurtulmuș a declarat că atacul care vizează populația civilă este inacceptabil, indiferent de la cine și împotriva cui este îndreptat.

Președintele Marii Adunări Naționale a Türkiye (TBMM), Numan Kurtulmuș a ținut un discurs la Adunarea Generală al celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care a avut loc la Praga, capitala Cehiei.

Kurtulmuș a declarat că Türkiye a fost de partea Ucrainei încă de la început, în fața tuturor acestor probleme prin care trece țara, iar prin respingerea anexării Crimeei încă din prima zi, Türkiye a confirmat că Crimeea este parte a Ucrainei pe scena internațională.

Președintele TBMM a declarat că nu doar Crimeea, ci și alte teritorii anexate de Rusia fac parte din Ucraina din punct de vedere al dreptului internațional, continuând după cum urmează:

„Susținem pe deplin independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute de comunitatea internațională și vom continua să facem acest lucru și în viitor”.

Kurtulmuș a afirmat că războiul și ocupația de pe teritoriul Ucrainei au adus mari distrugeri și nenumărate morți, iar oprirea acestor războaie cât mai curând posibil este una dintre principalele priorități ale Türkiye.

Cu referire la conflictul israeliano-palestinian, Numan Kurtulmuș a precizat că „un atac, care vizează civilii, nu este niciodată acceptabil, indiferent de la cine și împotriva cui este îndreptat”.

De asemenea, președintele Parlamentului a subliniat că trebuie să se ajungă urgent la o încetare a focului în Gaza, unde au murit aproximativ 5 mii de oameni, și trebuie să fie asigurată livrarea ajutorului umanitar în regiune, în special pentru spitale.

„Türkiye apără atât integritatea teritorială a Ucrainei, care este recunoscută de sistemul internațional în cadrul granițelor din 1991, cât și integritatea teritorială a statului Palestina în cadrul granițelor din 1967. Credem, de asemenea, că ambele ar trebui apărate de către comunitatea internațională”.

Kurtulmuș a exprimat că este o chestiune de umanitate ca sistemul internațional să acționeze de urgență pentru a preveni criza umanitară din Gaza.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/24/numan-kurtulmus-la-cel-de-al-doilea-summit-parlamentar-al-platformei-internationale-crimeea-2055240?fbclid=IwAR3PS0Slc9q2sts1ymbJkJ8ZhcCsizMGDlWFOw2gBd7_W_mKcj7KnEnK2CY

Lasă un răspuns