MINISTRUL HAKAN FIDAN MERGE ÎN CHINA

Fidan se va întâlni cu omologul său Wang, precum și cu vicepreședintele chinez Han Zheng și cu președintele Comisiei centrale pentru afaceri politice și juridice a Partidului Comunist Chinez (PCC), Chen Wenqing.

Ministrul afacerilor externe, Hakan Fidan, va efectua o vizită în China în perioada 3-5 iunie, la invitația ministrului chinez de externe, Wang Yi.

Se așteaptă că în cadrul vizitei ministrul Fidan se va întâlni cu omologul său Wang, precum și cu vicepreședintele chinez Han Zheng și cu președintele Comisiei centrale pentru afaceri politice și juridice a Partidului Comunist Chinez (PCC), Chen Wenqing.

Fidan, care are programată, de asemenea, o întâlnire cu cetățenii turci care trăiesc în China, este așteptat să viziteze orașele Urumqi și Kashgar în perioada 4-5 iunie, după contactele sale la Beijing.

În timpul întâlnirilor ce vor avea loc în cadrul vizitei ministrului turc, se va discuta, despre o structură mai echilibrată și mai durabilă a comerțului bilateral și despre oportunitățile de cooperare în materie de investiții chineze în Türkiye, în special în domeniul dezvoltării noilor tehnologii.

De asemenea, ministrul Fidan va avea un schimb de opinii cu privire la armonizarea inițiativelor „Centura și Drumul” și Coridorul Trans-Caspic Est-Vest-Mijloc (cunoscut sub numele de Coridorul Mijlociu), în condițiile în care evoluțiile din Ucraina, Gaza și Marea Roșie au afectat negativ securitatea liniilor de aprovizionare globale și la unele proiecte de coridoare de transport.

Măsurile care pot fi luate pentru a asigura cât mai curând posibil o încetare permanentă a focului în Gaza și pentru a asigura o soluție bazată pe două state vor ocupa un loc important pe agenda discuțiilor pe care ministrul Fidan le va purta la Beijing.

Totodată, în toate reuniunile bilaterale, el va sublinia importanța protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale uigurilor și a faptului ca ei să trăiască în condiții de pace și prosperitate în China.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/06/03/ministrul-hakan-fidan-merge-in-china-2147723?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3mRp1si5hLsvzlENxSYcxEbUSm-meuSiKvJxrCy3SFcOreHEBM01WscO8_aem_AcCxJSCnZYCtoDgXl5AyjF0GrpBYdV6ksUix6x0n-r3GlNFyFKkcw9KQ-Dfi2RhmY8ke9RjobhQS7zHpVzrLV7n9

Lasă un răspuns