MINISTRUL DE EXTERNE FIDAN LA REUNIUNEA PLATFORMEI DE COOPERARE REGIONALĂ DIN CAUCAZUL DE SUD

Ministrul de externe, Hakan Fidan a subliniat că Türkiye este în favoarea rezolvării problemelor regionale prin dialog în vederea asigurării unei păci durabile.

Într-o postare de pe contul de socializare X, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Fidan a participat la reuniunea Platformei de Cooperare Regională din Caucazul de Sud, care s-a desfășurat avut la Teheran, capitala Iranului.

În postare se precizează că, pe lângă Iran, țara gazdă, Azerbaidjanul, Armenia și Rusia au participat la reuniunea la nivel de miniștri de externe a platformei, care a fost înființată pentru instaurarea păcii și stabilității în regiune.

În postare au fost făcute următoarele declarații cu privire la aspectele asupra cărora Fidan a atras atenția la reuniune:

„În cadrul adunării ministrul nostru a declarat că Türkiye este în favoarea rezolvării problemelor regionale prin dialog pentru a asigura o pace durabilă. Această formațiune este și o importantă dovadă pentru comunitatea internațională că țările din regiune își pot rezolva singure problemele. Eliminarea obstacolelor în calea cooperării și prieteniei în regiune este plăcută, calea către pacea și stabilitatea regională trece printr-un acord de pace cuprinzător, care urmează să fie semnat între Azerbaidjan și Armenia, iar deschiderea legăturilor de transport regionale va accelera procesele de normalizare și pace”.

O declarație comună a fost emisă după reuniunea la care au participat ministrul de externe, Fidan și omologii săi Hossein Amir Abdullahiyan, Serghei Lavrov, Jeyhun Bayramov și Ararat Mirzoyan.

Potrivit comunicatului, în contextul întâlnirii a fost abordată desfășurarea în continuare a reuniunilor periodice ale mecanismului regional „3+3”, în vederea extinderii și consolidării încrederii și cooperării în regiune.

Părțile au convenit ca următoarea reuniune a „Platformei de cooperare regională pentru stabilirea unei păci și stabilități durabile în Caucazul de Sud” să aibă loc în Türkiye.

Declarația a subliniat soluționarea pașnică a diferendelor, independența politică, integritatea teritorială, inviolabilitatea frontierelor stabilite, prevenirea amenințărilor sau a recurgerii la forță și respectarea drepturilor omului.

De asemenea, a fost remarcat rolul pozitiv al cooperării economice în consolidarea încrederii reciproce, a prosperității națiunilor și a stabilității regiunii, fiind menționată importanța cooperării culturale și a punerii în aplicare a unor proiecte comune în domeniile educației, științei, turismului, culturii și sportului.

Totodată, a fost transmis că s-a decis consolidarea consultărilor și interacțiunilor bilaterale și multilaterale pentru a asigura pacea stabilă și dezvoltarea economică în regiune.

În cadrul întrevederilor sale la Teheran, ministrul Fidan a fost primit de președintele iranian, Ibrahim Reisi și a avut întâlniri separate cu ministrul armean de externe, Mirzoyan și cu ministrul azer de externe, Bayramov.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/24/ministrul-de-externe-fidan-la-reuniunea-platformei-de-cooperare-regionala-din-caucazul-de-sud-2054962?fbclid=IwAR3i6jqKiIMwTj5khTKHObyz3loU_kB2B3DTqRiag70hbY8Yza2yem-rVyo

Lasă un răspuns