Mevlüt Çavuşoğlu cu privire la „noua arhitectură de securitate a Europei”

Çavuşoğlu: UE ar trebui să-și revină procesul de extindere mai incluziv.

Ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu a spus că este nevoie urgentă de pace în Ucraina.

Mevlüt Çavuşoğlu a vorbit la sesiunea pe tema „Noua arhitectură de securitate a Europei” din cadrul celei de-a 11-a ediții a evenimentului Aspen – GMF Bucharest Forum.

Notând că întrebări importante cu privire la noua arhitectură de securitate a Europei au fost ridicate în cadrul Forumului, Çavuşoğlu a reamintit că articolul 5 al NATO a fost aplicat o singură dată după 11 septembrie, și a marcat: „Aliații ar trebui să fie alături de Türkiye. Nu trebuie uitat că Türkiye este un aliat al NATO cel mai  mult vizat de terorism”.

Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că este posibil să fii flexibil fără a face concesii, și a notat: „Pe de o parte, continuăm să sprijinim ferm integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.”

Susținând că Türkiye a întreprins diverse măsuri pentru a preveni extinderea conflictelor în alte zone și pentru a reduce tensiunile, ministrul a accentuat că nu numai Ucraina, ci și țările vecine au fost afectate de război.

”Nu putem rezolva problema doar condamnând. Trebuie să luăm măsuri și să ne asigurăm că pacea este stabilită într-un mod corect. Este nevoie urgentă de pace, în special pentru Ucraina. Exact asta încercăm să facem… Trebuie să redescoperim spiritul unității  pentru a stabili noua securitate europeană” – a declarat Mevlüt Çavuşoğlu și a adăugat că UE ar trebui să revină la procesul de extindere mai incluziv.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2022/11/29/mevlut-cavusoglu-cu-privire-la-noua-arhitectura-de-securitate-a-europei-1912585

Lasă un răspuns