MESAJUL LUI BORRELL DUPĂ CEREREA ISRAELULUI PRIVIND DEMISIA LUI GUTERRES

Borrell a declarat că îl sprijină pe deplin pe secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, căruia Israelul i-a cerut demisia .

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că îl sprijină pe deplin pe secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, căruia Israelul i-a cerut demisia după ce el a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc din senin”.

„Cuvintele lui Guterres au fost distorsionate”, a declarat Borrell pe platforma X.

„Secretarul general al ONU a condamnat fără echivoc actele de terorism oribile și fără precedent ale Hamas de la 7 octombrie din Israel”, a spus înaltul reprezentant al UE și a marcat: „Guterres a precizat, de asemenea, că viețile tuturor civililor sunt de aceeași importanță și că dreptul umanitar internațional se aplică tuturor, înainte și după 7 octombrie. Susținem pe deplin activitatea secretarului general Guterres și a personalului ONU pentru asigurarea păcii și a asistenței umanitare în Orientul Mijlociu și în întreaga lume.”

În discursul său în fața Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), secretarul general Guterres a condamnat atacurile comise de Hamas în Israel la 7 octombrie, spunând: „Trebuie să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin. Timp de 56 de ani, poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante. Ei au fost martori la violențe și la ocuparea treptată a teritoriului lor de colonii. Economia lor a fost distrusă, oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate, credința lor într-o soluție politică dispărând.”

Guterres a declarat că atacurile Hamas asupra israelienilor „nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și a precizat: „Chiar și războaiele au reguli”.

În urma acestor cuvinte, reprezentantul permanent al Israelului la ONU, Gilad Erdan, a cerut demisia secretarului general al ONU, iar ministrul israelian de externe Eli Cohen și-a anulat întâlnirea cu Guterres.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/10/27/mesajul-lui-borrell-dupa-cererea-israelului-privind-demisia-lui-guterres-2056716?fbclid=IwAR0DfIo9qAncMJgQ_7i8OVWZaBWg6pt-lPAo82jvWUuZQ8LjAnJHjZ9QQNw

Lasă un răspuns