Mesajul de Ramas Bun al Ambasadorului Osman Koray Ertaş

Dragi prieteni,

După ce mi-am încheiat mandatul de 4 de ani în calitate de ambasador al Turciei în România, sunt pe cale să plec din Bucureşti pentru următoarea mea misiune la ankara.

A fost un adevărat privilegiu de a servi şi de a reprezenta Republica Turcia şi naţiunea turcă în această ţară frumoasă.

Personal, am emoţii amestecate. Sunt cu siguranţă trist că am părăsit această ţară frumoasă. Cu toate acestea, în acelaşi timp, mă simt fericit şi mândru, deoarece am avut şansa de a construi prietenii de nepreţuit şi de a contribui la îmbunătăţirea parteneriatului strategic turc – român.

Împreună cu echipa ambasadei, Consulatul nostru general din Constanţa, consulatele de onoare din Cluj-Napoca şi Iaşi, şi cu sprijinul autorităţilor române, prietenilor şi comunităţii locale, am reuşit să ne consolidăm şi mai mult legăturile bilaterale.

Într-adevăr, numerele vorbesc de la sine: comerţul nostru bilateral se ridică la nivelul de 6 miliarde de dolari şi creşte, făcându-l pe Turcia cel mai mare partener comercial al României din UE şi al 5-lea partener comercial cel mai mare în general Peste 15 de mii de companii turceşti operează aici cu o investiţie totală de peste 7 miliarde de dolari. Suntem mândri să fim martori la succesele investitorilor turci din toată țara, de la gaesti la Bârlad, de la reghin la Targoviste, de la Buzau la Pitesti. În fiecare an, găzduim aproximativ o jumătate de milion de turişti români în Turcia. Legăturile directe de zbor dintre Istanbul şi oraşele române au depăşit 50 pe săptămână. Aş dori să-mi extind recunoştinţa faţă de autorităţile române, care au sprijinit întotdeauna investiţiile turceşti de aici. Şi, de asemenea, ar trebui să-i felicit pe antreprenorii noştri, care au creat numeroase poveşti de succes. Aceste investiţii, care se adaugă la prosperitatea României prin crearea de locuri de muncă şi valoare adăugată, vor continua să servească drept poduri puternice între naţiunile noastre.

Vorbind de poduri, ar trebui să menţionez cea mai puternică legătură umană dintre ţările noastre: Comunitatea Turcă-Tatar şi comunitatea de expaţi din Turcia în creştere. Ca parte integrantă a societăţii române, acestea contribuie atât la realizările României, cât şi la consolidarea legăturilor noastre bilaterale. Suntem recunoscători autorităţilor române pentru politicile lor îmbrăţişează şi inclusiv, care devin din ce în ce mai relevante şi valoroase, având în vedere tendinţele creşte şi populiste din lume.

România a avut întotdeauna un loc special pentru Turcia şi diplomaţia turcă. Relaţiile bilaterale au făcut progrese remarcabile în ultimele 3 de decenii. Pe baza acestei relaţii, se află o istorie comună, o legătură puternică a NATO, parteneriatul strategic existent şi, mai presus de toate, angajamentul politic reciproc de a avansa în cooperare.

ULTIMII 4 de ani au fost martorii unor schimbări dramatice în lume, nu mai puţin în spaţiul eurasiatice şi euro-Atlantic. Că relaţiile noastre au continuat să prospere în ciuda multor discuţii locale şi globale cu privire la solidness legăturilor noastre. Turcia şi România au servit împreună pacea, Securitatea şi stabilitatea în regiunile lor mai largi. Cooperarea noastră strânsă în cadrul platformelor regionale şi internaţionale a fost exemplară. Traiectoria cooperării noastre acoperă o rută largă care acoperă balcanii şi afganistanul pe cele două margini de pe hartă, întinzându-se prin marea neagră, Caucaz şi Orientul Mijlociu. Securitatea mării negre şi prosperitatea au fost o zonă de mare prioritate în care avem un interes comun. Mecanismul de consultare trilaterală cu Polonia s-a dezvoltat într-o platformă solidă pentru cooperare și consultare în ultimii 4 de ani. Sprijinul României faţă de procesul de aderare la UE a turciei a fost un alt exemplu semnificativ de solidaritate pe care îl apreciem.

În ultimii 4 de ani, au fost martorii unor vizite la nivel înalt, numeroase contacte instituţionale şi militare şi nenumărate schimburi comerciale, culturale, sociale şi ştiinţifice dintre ţările noastre. În toate aceste schimburi, am fost mândru să observ afinitatea dintre delegaţiile noastre. Abilitatea de a se înţelege unul pe altul şi de a avea încredere unul în celălalt, a fost întotdeauna acolo, directoare relaţia.

Ca o coincidenţă fericită, ultimul meu an aici, 2018, a marcat centenarul României şi cele 140 de a ale înfiinţării relaţiilor noastre diplomatice bilaterale.

Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul colegilor mei de la ambasadă. Aş dori să mulţumesc familiei de la ambasada mai mare pentru devotamentul şi munca lor grea. Aş dori, de asemenea, să-mi exprim recunoştinţa faţă de omologii mei, în special la mae, dar nu numai. Toţi oficialii români din diferite ministere şi instituţii au fost primitori pe parcursul acestor ani. Multe mulțumiri, de asemenea, prietenilor români din diverse plimbări ale vieții.

Cred că Turcia şi România vor rămâne prieteni adevăraţi şi parteneri strategici puternici. Şi relaţia noastră va continua să producă rezultate concrete pentru popoarele noastre. Fără îndoială că, în calitate de membru de succes al serviciului de externe turc, succesorul meu va continua să îmbunătăţească şi mai mult relaţiile noastre bilaterale excelente.

În ultimul rând, dar nu în ultimul rând, aş dori să-mi exprim cea mai profundă recunoştinţă pentru onorabilul preşedinte al României pentru că m-a onorat cu Ordinul Naţional de merit la sugestia guvernului român de la sfârşitul mandatului meu. O voi preţui mereu în inima mea.

Şi cu siguranţă, soţia mea şi cu mine vom rămâne mereu prieteni ai acestei ţări frumoase şi a poporului său.

Trăiască parteneriatul turco-românesc!

Lasă un răspuns