Lege împotriva laptelui fals: noi standarde de calitate şi menţiuni pe etichete, vor putea produce doar cei înregistraţi în Registrul Laptelui

Laptele de consum trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a putea fi comercializat, indică un proiect de lege a laptelui aflat în dezbatere publică. Mai exact, acesta trebuie procesat doar de către agenţi economici înregistraţi într-un aşa-numit Registru al Laptelui şi trebuie să respecte unele standarde clare de calitate. Ca o excepţie, pot vinde lapte producătorii agricoli care realizează astfel de produse în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare.

Spre exemplu, laptele trebuie să aibă un punct de îngheţ apropiat de punctul mediu de îngheţ al laptelui crud înregistrat în zona de origine, de unde a fost colectat laptele de consum; să aibă o masă mai mare sau egală cu 1 028 de grame/litru pentru laptele care conţine 3,5 % (m/m) grăsime la o temperatură de 20 °C sau o greutate echivalentă pe litru pentru laptele având un conţinut diferit de grăsime; să conţină un minim de 2,9 % (m/m) materie proteică pentru laptele conţinând 3,5 % (m/m) grăsime sau o concentraţie echivalentă în cazul laptelui având un conţinut diferit de grăsime.

Totodată, în proiectul de lege se defineşte conceptul de produs lactat ceea ce înseamnă produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanţe necesare fabricaţiei lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parţiale, a vreunui constituent al laptelui.

Dacă proiectul va intra în vigoare, modificări vor apărea şi pe etichete în sensul că procesatorul va fi obligat să semnaleze în mod lizibil dacă a adus modificări de compoziţie a laptelui. Acestea pot fi, de exemplu, îndepărtarea sau adăugarea de smântână, de lapte semidegresat, integral sau degresat, îmbogăţirea laptelui cu proteine lactice, săruri minerale sau vitamine sau reducerea conţinutului de lactoză.

Lapte fals

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de Lege a fost elaborat cu scopul de a stopa comercializarea laptelui „fals”, acele produse obţinute din lapte sau cazeină şi grăsimi vegetale vândute sub denumiri improprii, înşelătoare. „În urma acţiunilor de control efectuate de instituțiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum și a produselor lactate, s-a constatat că prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, conţinutul de grăsime, de proteină sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producători prin etichetare. Se constată astfel că un procent important din produsele lactate verificate nu respectă standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producători, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse înlocuitoare de produse lactate, inducând în eroare consumatorii cu privire la natura produsului”, se arată în documentul citat.

Potrivit proiectului de lege, acesta se notifică la Comisia Europeană.

 

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns