KAAN, PRIMUL AVION DE LUPTĂ AL TURCIEI, A EFECTUAT ZBORUL INAUGURAL

Primul avion de luptă turcesc de producţie internă, denumit KAAN, a întreprins miercuri primul său zbor, în cadrul eforturilor Ankarei de a-şi moderniza aviaţia militară, transmite Reuters.

Turcia, stat membru NATO, a lansat în 2016 proiectul său TF-X vizând producerea unui avion de luptă naţional, scrie Agerpres.

Compania aerospaţială turcă TUSAS a semnat în 2017 cu britanicii de la BAE Systems un contract în valoare de 125 milioane de dolari pentru a dezvolta avionul de vânătoare de ultimă generaţie.

TUSAS a publicat miercuri un video ce arată un avion KAAN decolând şi ulterior revenind la o bază aeriană din nordul Ankarei.

„Cu avionul KAAN, ţara noastră nu va avea doar un avion de vânătoare de generaţia a cincea, dar şi tehnologii pe care puţine state din lume le au”, a declarat Haluk Gorgun, şeful Direcţiei industriei de apărare (SSB), într-o postare pe platforma X.

Noul avion de vânătoare va fi iniţial propulsat de două motoare General Electric F-110, care echipează şi avioanele Lockheed Martin F-16 de generaţia a patra.

Turcia intenţionează să folosească pentru KAAN motoare de fabricaţie internă pentru producţia de serie, care va începe în 2028, a menţionat Gorgun.

Recent, după o îndelungată amânare, Turcia şi-a asigurat un contract de achiziţie din SUA a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare pentru aparate F-16 pe care le are deja în dotare.

Statele Unite au impus în decembrie 2020 sancţiuni industriei de apărare a Turciei în urma achiziţiei de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, şi a exclus Turcia din programul de achiziţie de avioane F-35, în care Ankara era atât producător, cât şi cumpărător.

Ankara este interesată şi de achiziţia a 40 de avioane Eurofighter Typhoon, construite de un consorţiu format din Airbus, BAE Systems şi Leonardo, reprezentând Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania.

SURSA:https://www.digi24.ro/stiri/externe/kaan-primul-avion-de-lupta-al-turciei-a-efectuat-primul-sau-zbor-2695563

Lasă un răspuns