JAPONIA SUSȚINE „SOLUȚIA CELOR DOUĂ STATE” ÎN CRIZA ISRAELIANO-PALESTINIANĂ

Ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa a declarat că Japonia continuă să susțină „soluția celor două state” în criza israeliano-palestiniană, adăugând că „angajamentul Japoniei față de Palestina nu se va schimba niciodată”.

Kamikawa a ținut un discurs în contextul „Summitului pentru pace de la Cairo”, organizat în Egipt cu participarea șefilor de stat și de guvern, unde au fost discutate evoluțiile din Gaza.

Menționând că se continuă consultările strânse cu cele două părți ale crizei, Palestina și Israelul, precum și cu „statele arabe și Iranul”, pe care le-a descris ca fiind elemente cheie în regiune, Kamikawa a spus următoarele:

„Provocarea cea mai imediată, mai ales acum, este de a minimiza întreruperea ajutorului umanitar. Mai mult de 1 milion de oameni nevinovați din Gaza se află într-o situație extrem de dificilă.

„Nu trebuie să permitem ca tragedia la care asistăm acum să închidă fereastra de oportunitate pentru pacea în Orientul Mijlociu. Putem rezolva această problemă doar prin dialog”.

Kamikawa a reamintit că guvernul japonez a anunțat în cursul săptămânii trecute că direcționează ajutoare umanitare de urgență în valoare de 10 milioane de dolari către Fâșia Gaza, menționând că „acesta este primul pas al asistenței, aceasta fiind evaluată în funcție de nevoile de pe teren”.

Ministrul Kamikawa a subliniat că țara sa continuă să susțină „soluția celor două state” în regiune.

„Japonia susține „consolidarea încrederii și a autosuficienței economice” a Palestinei, care a servit drept bază a procesului de pace timp de decenii. Angajamentul Japoniei față de Palestina nu se va schimba niciodată”, a declarat ea.

În timpul vizitei sale la Cairo, ministrul japonez a avut ocazia de a se întâlni separat cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi și cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas.

SURSAhttps://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/22/japonia-sustine-solutia-celor-doua-state-in-criza-israeliano-palestiniana-2054174?fbclid=IwAR2KNdMGSAVJzvjiGcmWy3BUNBdu7fD5EXbpJegAjPeZlH1TAmSEKkt4zvM

Lasă un răspuns