ISRAELUL A CERUT CA PALESTINIENII DIN NORDUL FÂȘIEI GAZA SĂ SE MUTE ÎN SUDUL TERITORIULUI

Armata israeliană le-a cerut lcuitorilor palestinieni din nordul Fâșiei Gaza, estimați la aproximativ 1,1 milioane de persoane, să se mute în sudul teritoriului.

Într-o declarație scrisă, armata israeliană (IDF) a afirmat că membrii Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas, se ascund în tuneluri și sub casele din Gaza, precum și în clădirile locuite de civili.

În comunicat a fost precizat că „orașul Gaza este o zonă de operațiuni militare, forțele de apărare israeliene făcând apel la toți civilii din orașul Gaza să se evacueze din casele lor, pentru propria siguranță și protecție, și să se deplaseze în zona de sud a regiunii, așa cum se arată pe hartă”.

De asemenea, palestinienii din Gaza au fost avertizați să nu se apropie de gardul de la graniță, adăugându-se următoarele: „În zilele următoare, forțele armate israeliene vor continua operațiunile de amploare în orașul Gaza și vor încerca să evite rănirea civililor”.

Armata israeliană a distribuit din avioane prospecte, care avertizează populația cu privire la un „atac” asupra Fâșiei Gaza și le recomandă să se mute în sudul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Stephane Dujarric a declarat că armata israeliană a informat Biroul de coordonare a afacerilor umanitare și de securitate din Gaza cu puțin înainte de miezul nopții.

Menționând că personalului ONU și persoanelor care se află în facilitățile ONU, inclusiv în școli și centre de sănătate, li s-a cerut, de asemenea, să se mute în sudul teritoriului, Dujarric a subliniat că decizia armatei israeliene de a forța populația din Gaza să plece va avea consecințe devastatoare și a subliniat că au cerut armatei israeliene să revină asupra deciziei sale.

Biroul de comunicații al guvernului din Fâșia Gaza a făcut apel la cetățenii din oraș să „ignore încercările ocupației în domeniul războiului psihologic”.

Potrivit anunțului biroului, „ocupația încearcă să publice și să transfere unele știri false de propagandă prin diverse mijloace, cu scopul de a crea confuzie în rândul cetățenilor și de a afecta unitatea frontului nostru intern”.

În comunicat s-a precizat că, printre aceste inițiative, au existat și declarații potrivit cărora unor angajați ai unor organizații internaționale li s-a cerut să meargă în sudul orașului, însă „echipele acestor instituții se află încă la fața locului”.

Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a calificat drept îngrozitor termenul de 24 de ore, impus de armata israeliană, pentru ca 1 milion de palestinieni, care trăiesc în nordul Fâșiei Gaza, să părăsească zona.

„Gaza devine rapid o groapă infernală și este pe punctul de a se prăbuși”, se arată în declarație.

În urma avertismentului armatei israeliene, sute de mii de palestinieni și-au părăsit casele și s-au adăpostit în spitalul Shifa sau în corturile amenajate în jurul spitalului.

La rândul său, Israelul a evacuat 60% din populația din așezarea evreiască Sderot, situată la câțiva kilometri de granița cu Gaza.

Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, au anunțat sâmbătă demararea operațiunii „Potopul de la Al-Aqsa” împotriva Israelului. Mii de rachete au fost lansate din Gaza în direcția Israelului, în timp ce grupuri armate au intrat în așezările din regiune.

Armata israeliană a ripostat la aceste atacuri cu zeci de avioane de luptă în contextul operațiunii „Săbiile de fier”.

În contextul escaladării tensiunilor se numără sute de victime de ambele părți.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/13/israelul-a-cerut-ca-palestinienii-din-nordul-fasiei-gaza-sa-se-mute-in-sudul-teritoriului-2050357?fbclid=IwAR2BJPcFbrhdBZskaf208bOaYhltbA97iIDicQrE6jrMrshEnorAkH21qk8

Lasă un răspuns