Institutul Yunus Emre a organizat cea de-a 10-a ediție a Concursului Tradițional de Recitare a Poeziilor în Limba Turcă

 

Institutul Yunus Emre în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța au organizat în cadrul proiectului „Opțiunea mea este limba turcă” Concursul Tradițional de Recitare a Poeziilor în Limba Turcă ediția a X-a. Concursul s-a desfășurat cu participarea elevilor din școlile de stat din toată Dobrogea.
La eveniment au participat Consulul General al Republicii Türkiye la Constanța domnul Ozan Çakır, directorul Institutului Yunus Emre din România domnul Mustafa Yıldız, poeta Emel Emin, directorii și profesorii școlilor din Constanța, precum și părinții elevilor.
În discursul său de deschidere, directorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, a subliniat importanța limbii și culturii turce în creearea punților interculturale și le-a mulțumit tuturor elevilor pentru participarea la concurs și pentru interesul manifestat față de Turkiye și limba turcă. „Am început proiectul „Opțiunea mea este limba turcă” în România la începutul anului cu 6 școli și astăzi continuăm cu 16 școli și sute de elevi. În cadrul cursurilor de limba turcă, elevii au ocazia de a cunoaște istoria Republicii Türkiye, obiceiurile turcești, arta și bucătăria turcească. Vom înfrăți școlile cu predare în limba turcă din România cu școlile din Türkiye, iar acești elevi se vor vizita reciproc. Proiectul nostru, care deocamdată este implementat în București, ulterior va fi implementat în toată România. În ceea ce privește cooperarea, aș dori să mulțumesc Ministerului Educației din România, școlilor, elevilor și sponsorilor noștri, Mult success tuturor elevilor care participă la cea de-a X-a ediție a Concursul Tradițional de Recitare a Poeziilor în Limba Turcă”.
Consulul General al Republicii Türkiye la Constanta dl. Ozan Çakır a menționat: „Prezența și activitățile Institutului Yunus Emre sunt cu adevărat lăudabile, consolidând legăturile dintre cele două țări și reunindu-le în jurul valorilor comune. Popoarele noastre au o istorie comună, au obiceiuri foarte asemănătoare și multe cuvinte comune. Între țările noastre nu există o frontieră terestră, dar suntem vecini la Marea Neagră. Mai avem mute valori de împărtășit, multe punți de construit. Vom continua să contribuim cu toții cu câte o cărămidă la podul prieteniei noastre.
Cu aceste gânduri și sentimente îi salut, cu deosebită stimă, pe toți participanții la acest eveniment şi le doresc mult succes copiilor. ”

Competiția s-a desfășurat pe trei categorii
În cadrul competiției, desfășurate pe trei categorii diferite, la care au participat aproximativ 100 de copii de vârste diferite, au fost recitate poeziile “Çocukluk” (Cahit Sıtkı Tarancı), “İncitme” (Abdurrahim Karakoç), “Zafer Türküsü” (Faruk Nafiz Çamlıbel) şi “Kitabım” (Fazıl Hüsnü Dağlarca).

Toți concurenții au primit daruri
După încheierea competiției, cei ce au obținut cele mai bune punctaje au fost premiați. Toți elevii au primit diplome de participare și daruri, pregătite cu atenție de către Institutul Yunus Emre cu sprijinul sponsorului Ülker. Evenimentul s-a incheiat cu numeroase fotografii de grup.

Proiectele pentru învățarea limbii turce în România se află în derulare
Prin Proiectul de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP) înalții funcționari publici, învață limba turcă participând la cursurile organizate de Institutul Yunus Emre. Iar prin proiectul „Opțiunea mea este limba turcă,” Institutul a introdus cursuri de limbă turcă opțională în școlile de stat din România.

www.sozmedia.ro
SOZ TV Sozmedia Söz Romanya Türkiye in Romania T.C. Dışişleri Bakanlığı T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Türkiye in Constanta Guvernul României Ministerul Afacerilor Interne, Romania Ministerul Educației – România Ambasada Romaniei in Turcia (Embassy of Romania to Turkey) Yunus Emre Enstitüsü Constanta Yunus Emre Enstitüsü – Bucureşti Yunus Emre Enstitüsü Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Lasă un răspuns