Industria alimentară românească în topul statelor membre: cifra de afaceri totală a companiilor a crescut cel mai mult din UE

Producţia de alimente şi băuturi din trimestrul doi al acestui an plasează România pe locul trei în Europa la creştere, cu un plus de 4,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Suntem însă lideri din punct de vedere al creşterii cifrei de afaceri, cu 8% comparativ cu trimestrul doi 2017. La început de an am raportat cea mai mare creştere din UE şi la producţie, de 6,1% faţă de 2017.

Producţia din industria alimentară şi a băuturilor a continuat să crească puternic şi în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a mai putut egala performanţele din primele trei luni ale anului, astfel că România a căzut pe poziţia a treia, se arată într-o analiză a compa­nii de cercetare Food Drink Europe, cu date Eurostat. Am trecut însă pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea cifrei de afaceri generată de această industrie care a raportat o majorare de 8,1% comparativ cu T1 2017. În primul trimestru al anului, creşterea cifrei de afaceri a fost de numai 1,2% raportat la perioada similară a lui 2017, ceea ce ne plasa pe poziţia a cincea în UE, după Ungaria (plus 3,7%), Estonia (1,8%), Olanda (1,6%) şi Italia (1,5%).

Din datele Food Drink Europe, în 2016, cele peste 8.750 de companii din industria alimentară şi a băuturilor generau o cifra de afaceri totală de 12,1 miliarde de euro. Spe comparaţie, industria franceză rulează peste 179,8 miliarde de euro, iar cea germană 171,3 miliarde de euro. Companiile de profil din UNgaria rulează însă mai puţin decât cele româneşti-11,7 miliarde de euro.

România se situează pe locul trei la creşterea producţiei, cu un plus de 4,1% faţă de perioada similară a anului trecut, după Ungaria şi Polonia care au raportat un plus de 5,4% şi respetiv 5%. În trimestrul unu al acestui an, România a raportat o creştere de 6,1% faţă de perioada smilară a lui 2017, cea mai mare din UE.

Media în UE la creştere a producţiei a fost de 1,1% existând ţări precum Letonia, Spania sau Estonia cu scăderi de 4,1% şi respectiv 1,2%. Pe plus au mai fost Danemarca sau Olanda şi Cehia, cu creşteri de 3,3% şi respectiv 2,4%. La cifra de afaceri, creşterea media din UE a fost de 0,9%.

Producţia şi rulajele mai mari au dus implicit şi la un necesar mai mare de forţă de muncă, astfel că numărul de salariaţi s-a majorat în T2 cu 2,6% faţă de T2 2017. Comparativ cu celelate state membre, România a înregistrat creşteri similare cu cele din Germania, dar mai mici decât rata de creştere din Finlanda (plus 5,6%) sau Portugalia (plus 2,8%).

Industria alimentară şi a băuturilor este cel mai mare angajator în jumătate dntre statele membre, inclusiv în România unde activau în acest sector peste 180.200 de persoane

 

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns