HAOS ÎN 18 SPITALE DUPĂ UN ATAC CIBERNETIC DE TIP RANSOMWARE. MS: SISTEMUL E NEFUNCȚIONAL. MĂSURI DE PREVENȚIE PENTRU CELELALTE SPITALE

18 spitale din toată ţara sunt afectate, luni, de atacul cibernetic masiv de tip ransomware, a anunțat Ministerul Sănătății, care a transmis lista acestor unități sanitare afectate. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate, potrivit ministerului.

ACTUALIZARE 13.00 Ministerul Sănătăţii anunţă că 18 spitale din toată ţara sunt afectate de un atac cibernetic masiv de tip ransomware.

”În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:​

Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti​

Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga

​Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opris” Baia Mare

​Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa

​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB)

​Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa

​Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei

​Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste​

Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti​

Institutul Clinic Fundeni​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)

​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău

​Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia​

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara​

Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca​

Spitalul Clinic Colţea​Spitalul Municipal Medgidia​

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

”Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, anunţă MS.

ACTUALIZARE 11.40 Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia, citată de News.ro

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au gtransmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

Știrea inițială

Printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București, este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.

Aceste spitale au închiriat acest sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem, a declarat managerul spitalului.

Nu e o comunicare oficială pe această temă. Managerii spitalelor au confirmat însă că sistemul nu funcționează.

SURSA:https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-atac-cibernetic-a-blocat-15-spitale-care-nu-mai-pot-inregistra-serviciile-medicale-camerele-de-garda-sunt-pline-cu-pacienti-2683955

Lasă un răspuns