HAKAN FIDAN: ”GAZA – CEL MAI MARE CIMITIR ÎN AER LIBER”

Fidan: „De la începutul atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza Türkiye s-a străduit să asigure încetarea focului, să împiedice extinderea geografică a conflictului și să asigure livrarea neîntreruptă a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.”

Ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că suferința palestinienilor a atins o amploare fără precedent în urma atacurilor Israelului începând de la 7 octombrie și a afirmat: „Nu există niciun loc în Gaza care să poată fi considerat sigur în acest moment”.

Hakan Fidan a ținut un discurs la think tank-ul „China și Centrul de Globalizare” din Beijing, la invitația ministrului chinez de externe Wang Yi, în care s-a referit la atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Fidan a declarat că suferința palestinienilor nu este un fenomen nou, dar că aceasta a atins un nivel fără precedent după 7 octombrie și a notat: „Gaza era cunoscută ca fiind cea mai mare închisoare în aer liber din lume. Acum a devenit cel mai mare cimitir în aer liber din lume. Acum nu mai există niciun loc în Gaza care să poată fi considerat sigur. Tragedia umană care se desfășoară sub ochii noștri se înrăutățește odată cu lansarea atacului israelian asupra Rafah.”

Ministrul a susținut că, de la începutul atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza Türkiye s-a străduit să asigure încetarea focului, să împiedice extinderea geografică a conflictului și să asigure livrarea neîntreruptă a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza și, la fel ca și China, a subliniat necesitatea înființării unui stat palestinian independent, suveran și integru din punct de vedere teritorial, cu capitala Ierusalimul de Est, și granițele stabilite în 1967, pe baza unei soluții cu două state.

În cadrul conferinței de presă comune organizate după întâlnirea cu omologul său chinez Wang Yi, ministrul de externe a salutat atitudinea Chinei față de problema palestiniană și a adăugat: „Apreciem sprijinul Chinei pentru soluția cu două state. Apelul (președintelui chinez) Xi pentru o conferință pentru pace este extrem de important. Unele țări care oferă arme și sprijin politic Israelului sunt complici la genocidul israelian. Vom continua să lucrăm cu China pentru o încetare a focului în Gaza.”

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/06/04/hakan-fidan-gaza-cel-mai-mare-cimitir-in-aer-liber-2148434?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3TGNpUYLd9Loc7qRQ5EsYBBMSRv07KeNXRfXaFOuE0BvAy-Cn-YiL1lDc_aem_AWimi1b0og77zpN1cka0BOu3WQzW_lVhMcefUP6DsNdtbQoZ1qUJTrRyMKGieUutuYRp9Aqmcx5W–19U5CR5t7

Lasă un răspuns