GUTERRES: „ALTERNATIVA LA REFORMĂ NU ESTE STATU- QUO-UL, ESTE MAI MULTĂ DIVIZARE”

Antonio Guterres cu referire la instituțiile internaționale și reforma ONU: „Alternativa la reformă nu este statu- quo-ul. Alternativa la reformă este mai multă divizare. Ori reformă, ori divizare”

„Alternativa la reformă nu este statu- quo-ul. Alternativa la reformă este mai multă divizare. Ori reformă, ori divizare”, a spus secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres cu referire la instituțiile internaționale și reforma ONU.

Guterres a ținut discursul de deschidere a celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU la New York, Statele Unite ale Americii.

Subliniind că începe să se formeze o lume multipolară, Guterres a declarat că „lumea multipolară are nevoie de instituții multilaterale puternice și eficiente”.

Guterres, a afirmat că „guvernanța este blocată în timp” și că lumea este dezechilibrată, indicând că Consiliul de Securitate al ONU și sistemul Bretton Woods sunt exemple ale acestei situații.

Menționând că aceste instituții reflectă realitățile politice și economice din 1945, Guterres a subliniat că „lumea s-a schimbat, dar instituțiile noastre au rămas aceleași”.

Secretarul general a arătat că problemele nu pot fi rezolvate cu instituții, care nu reflectă lumea, comentând astfel:

„În loc să rezolve problemele, acestea devin o parte a problemei. Ele adâncesc divizarea”.

„În concordanță cu realitățile economice și politice ale secolului XXI, a sosit momentul să ne reînnoim instituțiile multilaterale bazate pe egalitarism, solidaritate și universalitate, precum și pe principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional”, a declarat Guterres, indicând că „acest lucru înseamnă reformarea Consiliului de Securitate al ONU într-un mod compatibil cu lumea de astăzi”.

De asemenea, oficialul a atras atenția asupra arhitecturii financiare globale, care trebuie reproiectată în felul de a servi și țările în curs de dezvoltare.

Guterres a declarat că este conștient că reforma este o chestiune de „putere” și că „nu își face iluzii”.

Afirmând că există un conflict de interese și de agendă între statele membre, Guterres a spus următoarele:

„Alternativa la reformă nu este statu- quo-ul. Alternativa la reformă este mai multă divizare. Fie reformă, fie divizare”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/09/19/guterres-alternativa-la-reforma-nu-este-statu-quo-ul-este-mai-multa-divizare-2039499?fbclid=IwAR1laJwDdVxTDnZoyDWSnSK_YnavOO9TfZcM2NwACJyTC7Zw0bw7gpOjsJk

Lasă un răspuns