GEORGIA „VA DEVENI O ȚARĂ CU ADEVĂRAT EUROPEANĂ”

Comisarul Uniunii Europene (UE) pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi a declarat că țara candidată Georgia „va deveni o țară cu adevărat europeană”, anunțând că a decis să accelereze lucrările în acest sens.

Cea de-a opta reuniune a Consiliului de asociere UE-Georgia a avut loc la Bruxelles, capitala Belgiei.

Várhelyi, evaluând prima reuniune desfășurată după ce Georgiei i-a fost acordat statutul de țară candidată, a declarat că „vor face din Georgia o țară europeană în adevăratul sens al cuvântului”.

Comisarul UE a menționat că el și premierul georgian, Irakli Kobakhidze au decis să accelereze lucrările privind progresele înregistrate pe calea aderării la UE și pașii care trebuie urmați.

Subliniind că cel mai important și concret pas în acest context este proiectul privind cablul de electricitate și de internet în bandă largă din Marea Neagră, Várhelyi a comentat proiectul drept „un punct de referință”.

„Am discutat despre conectivitatea transporturilor, unde Georgia are potențialul de a deveni centrul unei noi rute comerciale, dar pentru aceasta avem nevoie ca Marea Neagră să devină următorul coridor către Europa. Trebuie să renovăm porturile georgiene”, a adăugat oficialul.

La 14 decembrie, UE a acordat statutul de țară candidată Georgiei, care a depus cererea de aderare în 2022, alături de Ucraina și Republica Moldova.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2024/02/21/georgia-va-deveni-o-tara-cu-adevarat-europeana-2105234?fbclid=IwAR0xzky22vD-tqAJYuK87A8f-YGNW6iNt8enGfmS0wW-YKzDAkSHxUd0dpg

Lasă un răspuns