Forbes 500 – Familia Popoviciu: Tot înainte

Chiar dacă despre omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu sunt foarte multe noutăţi, afacerile familiei sale merg înainte.

Familia Popoviciu

Avere: 900 de milioane de lei

Monaco, București, Londra

Imobiliare, comerț

Ultimii ani au fost intenși pentru Gabriel Popoviciu. Cea mai vizibilă dintre afacerile familiei sale, centrul comercial Băneasa Shopping City, merge mai bine ca niciodată. Băneasa Developments, compania care operează centrul comercial Băneasa Shopping City din zona de nord a Bucureştiului, a realizat anul trecut un profit net de peste 80 mil. lei, în creștere cu peste 10% faţă de anul precedent. În același timp, cifra de afaceri a depășit 232 mil. lei, mai mare cu circa 5%. Este cel mai mare profit, cea mai mare cifră de afaceri și, mai ales, cea mai mare marjă de profit din istoria recentă. Datoriile se află la un minim, iar capitalurile proprii la un nivel record.

Proiectul Băneasa reprezintă cel mai mare proiect de tip mixed-use din sud-estul Europei, desfăşurat pe o suprafaţă de 221 de hectare, cu un potenţial de dezvoltare de peste 2 mil. mp. Salariile nete, impozitele şi contribuţiile aferente, rezultate ca urmare a efectului indus de dezvoltarea zonei comerciale, de birouri şi rezidenţiale Băneasa reprezintă aproximativ 1,1 mld. dolari, potrivit cifrelor actualizate ce au la bază studiul realizat de compania de audit şi consultanţă KPMG. Astfel, potrivit studiului, pe lângă contribuţiile rezultate din desfăşurarea propriilor activităţi, proiectul a susţinut un număr semnificativ de locuri de muncă şi contribuţii pentru economia locală prin intermediul chiriaşilor, furnizorilor şi angajaţilor, pe lângă cele peste 1.500 de salarii plătite de entităţile Băneasa în perioada 2005-2017, în aceeaşi perioadă chiriaşii Băneasa Developments au plătit peste 38.000 de salarii. Mai mult decât atât, peste 105.000 de salarii au fost plătite ca rezultat al efectului indus al activităţii comerciale a entităţilor Băneasa şi a chiriaşilor Băneasa Developments.

În plus, familia Popoviciu revenise în urmă cu doi ani prin intermediul unui proiect imobiliar situat în cea mai dinamică zonă din Capitală din punct de vedere al dezvoltărilor imobiliare, fiind primul proiect rezidenţial de anvergură amplasat în zona Fabrica de Glucoză, după cum îl prezenta promotorul proiectului, compania imobiliară Coldwell Banker România. Costul total estimat al ansamblului era de peste 17 mil. euro, primele locuinţe urmând să fie livrate în acest an, iar cea mai mare parte a apartamentelor din prima fază fiind contractate cu mult timp înainte de livrare. Recent proiectul a primit 3 premii I la International Property Awards și două premii la nivel european „Five Star Awards”.

Pe de altă parte, Gabriel Popoviciu a fost condamnat la începutul lunii august a anului trecut, în așa numitul dosar „Ferma Băneasa”, la șapte ani de închisoare cu executare, și s-a predat la la o secţie de poliţie din Londra, alături de apărătorul său. Ulterior, avocatul său, fostul director în cadrul FBI, Louis Freeh, a transmis, printr-un comunicat de presă, că e „profund dezamăgit“ de decizia instanţei supreme de a-l condamna pe acesta, precizând că hotărârea nu este susţinută nici de lege, nici de fapte. Omul de afaceri a fost eliberat, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline, în aceeaşi zi în care s-a prezentat la poliţie.

Sursa: forbes

Lasă un răspuns