Fondul de investiţii româno-kazah a fost înregistrat oficial. Primele investiţii: o centrală electrică nouă şi 80 de benzinării

KazMunayGas International (KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) deținută de Ministerului Energiei au semnat la 25 octombrie contractul de asociere prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah – român, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol).

Decizia AGA a SAPE din 25 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial din 27 noiembrie, iar compania a fost înregistrată la ONRC în data de 8 noiembrie, potrivit Profit.ro.

Iniţial, capitalul noii societăţi comerciale este de 5 miliarde de dolari, iar sediul social este la aceea;I adresă cu cea a Grupului Rompetrol, într-unul dintre cele două turnuri din Piaţa Presei, din zona de Nord a Bucureştiului.

Compania este controlată de KMGI în procent de 80%, statul român deţinând o participaţie de 20%, şi are cinci administratori, numiţi pentru o perioadă de doi ani, patru din partea kazahă şi unul din partea română.

Kazahii sunt Daniyar Berlibayev, președinte al Consiliului, fost vicepreședinte al board-ului companiei petroliere de stat a Kazahstanului, KazMunayGas, compania-mamă a KMG International, Almas Lepesbayev, vicepreședinte pentru activități operaționale al KMG International, Azamat Zhangulov, prim vicepreședinte vânzări și marketing la KazMunayGas, și Alexey Golovin, vicepreședinte KMG International.
Statul roman este reprezentat de Mihai Liviu Mihalache, membru în Consiliul de Admistraţie al Rompetrol Rafinare Constanţa, cea mai importantă societate din KMGI-Rompetrol.

Fondul kazah – român preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI.
Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% și statul român – 20%.
Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.

KMGI a identificat deja cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special, prin crearea directă a aproximativ două mii de locuri de muncă.
Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării.
Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.

Lasă un răspuns