FONDATORUL TELEGRAM S-A PLÂNS DE LIPSA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE ÎN RUSIA

Pavel Durov, fondatorul serviciului de mesagerie rusesc Telegram, a declarat că serviciul a fost creat pentru a reduce decalajul din libertatea de comunicare în Rusia.

Într-un interviu acordat celebrului jurnalist american Tucker Carlson, prezentator al postului Fox News, Durov a declarat că ideea de a crea un alt canal de comunicare s-a născut după ce biroul rețelei de socializare VKontakte, pe care tot el a fondat-o, a fost percheziționat de forțele de securitate, și a negat acuzațiile potrivit cărora Telegram ar fi fost controlat de administrația rusă.

Durov a spus că popularitatea seriviciului Telegram, care are 2,5 milioane de utilizatori zilnic, nu este pe placul competitorilor săi, motiv pentru care au fost lansate aceste acuzații nefondate.

Durov a atribuit amplasarea sediului central al Telegram în Dubai ușurinței de a face afaceri acolo, taxelor scăzute, infrastructurii dezvoltate și lipsei de presiune din partea guvernului. Totodată, el a spus că au fost evaluate în prealabil alternative precum Berlin, Londra, Singapore și San-Francisco, iar în cele din urmă s-a optat pentru Dubai.

Fondatorul Telegram a adăugat că nu i-a plăcut interesul serviciilor de informații americane pentru acest proiect și a spus că angajații săi au primit oferte de supraveghere și spionaj din partea SUA. Durov a afirmat că, după experiența sa negativă în SUA și o tentativă de jaf în San Francisco, a decis să nu trăiască în țări care sunt considerate „actori geopolitici importanți”.

„Telegram este o platformă neutră din punct de vedere politic”, a indicat fondatorul său, criticând hegemonia Apple și Google, și a avertizat că aceste corporații au acces deplin la conținutul utilizatorilor, inclusiv la informațiile personale. Cu toate acestea, Durov a făcut comentarii pozitive despre Elon Musk și s-a referit la acesta ca fiind un inovator și un „susținător al libertății de exprimare”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2024/04/17/fondatorul-telegram-s-a-plans-de-lipsa-libertatii-de-exprimare-in-rusia-2128888?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR33F4Jl-iIE1SW99eT4-cCvUSUEfhKFyqJbOBOBebtCz3UD23id2rgh8RM_aem_AYad7afBwVQ-BdPOTdQLtT1lKA1movotv8awEsejsQ9eXmfadYADC_OwNQmYG8zCiBu8tndw5wAalKi9g_K-ELeB

Lasă un răspuns