„FĂRĂ PARTICIPAREA RUSIEI REUNIUNILE PRIVIND CRIZA UCRAINEANĂ NU SERVESC LA NIMIC”

Rusia a criticat reuniunea organizată în Arabia Saudită pe tema crizei ucrainene.

Rusia a criticat reuniunea organizată în Arabia Saudită pe tema crizei ucrainene.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat astfel cu privire la reuniune:

„Fără participarea Rusiei și fără a ține cont de interesele sale, nicio reuniune privind criza ucraineană nu are nici cea mai mică valoare adăugată”.

Zaharova a făcut o declarație scrisă în legătură cu întrevederea pe tema războiului ucrainean, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în perioada 5-6 august, cu participarea reprezentanților diferitelor țări.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a precizat că au fost luate în considerare informații privind negocierile purtate la inițiativa Ucrainei și a țărilor G7, adăugând că la această reuniune au participat și țările BRICS (Brazilia, India, China și Africa de Sud), și alți câțiva parteneri ai Rusiei.

„În conformitate cu acordurile, ne așteptăm ca aceste țări să ne comunice evaluările lor”, a adăugat Zaharova.

Afirmând că toate articolele din formula de pace a Ucrainei conțin ultimatumuri pentru Rusia, Zaharova a subliniat că nu este posibil să se găsească o soluție pașnică la criză pe această bază.

Accentuând faptul că fără participarea Rusiei și fără a ține cont de interesele sale, nicio reuniune privind criza ucraineană nu ar avea nici cea mai mică valoare adăugată, purtătoarea de cuvânt a declarat că ei consideră că o soluție cu adevărat cuprinzătoare, durabilă și echitabilă este posibilă doar dacă „regimul de la Kiev” își oprește acțiunile militare, iar sponsorii săi occidentali încetează să mai trimită arme către armata ucraineană.

Cu referire la condițiile țării sale pentru pace, Maria Zaharova a exprimat următoarele:

„Trebuie să fie confirmată însăși baza suveranității Ucrainei în neutralitatea, nealinierea și statutul său nenuclear. Trebuie recunoscute noile realități regionale, care s-au creat pe măsură ce locuitorii din noile regiuni ale Rusiei și-au exercitat dreptul la autodeterminare, consacrat în Carta Națiunilor Unite. Ucraina trebuie să fie demilitarizată și denazificată. Drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ale minorităților naționale din Ucraina trebuie să fie garantate în conformitate cu cerințele legislației interne și ale dreptului internațional. Suntem convinși că punerea în aplicare a acestor elemente va asigura pe deplin pacea și securitatea internațională pentru care luptă Rusia”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/08/07/fara-participarea-rusiei-reuniunile-privind-criza-ucraineana-nu-servesc-la-nimic-2021357?fbclid=IwAR0G85PCFr-r3-In0Wf8o15zDLvvB9cOL9BLw7Jntatx4SUEzpu4Sy5vwD8

Lasă un răspuns