Eveniment Consumul privat a accelerat în octombrie, dar pe primele zece luni creşterea este cea mai slabă din ultimii cinci ani

Comerţul cu amănuntul (care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat) a crescut în octombrie faţă de octombrie trecut cu 6,6%, în cel mai bun ritm din iunie încoace, creştere determinată în principal de reducerea inflaţiei.

Însă creşterea de 5,4% înregistrată în primele zece luni din 2018 an/an, este cea mai redusă din 2013 încoace, semn că consumul începe să-şi piardă din suflu pe măsură ce stimulentele fiscale care au determniat creşterea lui explozivă în ultimii doi-trei ani încep să-şi piardă influenţa. Inflaţia a coborât în octombrie la 4,2% de la 5% în septembrie.

Consumul a fost motorul creşterii economice din ultimii ani, care a culminat cu avansul de 6,9% a PIB în 2017. Economişii spun acum că România a depăşit vârful ciclului economic şi, inevitabil, începe coborârea. Acest lucru se vede şi pe cifrele din consum. Pe datele brute, creşterea de 5,4% este mai mică decât în toţi ultimii cinci ani. În 2016, la zece luni, an/an, avansul consumului a fost de 14,7%, iar în primele zece luni din 2017 de 10,2%. Comisia Na­ţională de Prognoză vede pentru 2018 un avans al consumului gospodăriilor de 5,4%, iar pentru 2019 de 6%.

Totuşi în această a doua parte a anului consumul şi-a revenit pe măsură ce inflaţia s-a redus, iar creditul creşte în aşteptarea noilor norme privind creditarea impuse de BNR, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Astfel, în octombrie, faţă de octombrie trecut, consumul privat a avansat cu 6,6% (serie brută) şi a crescut cu 1,3% faţă de septembrie (serie ajustată).

 

Sursa: ZF.ro

Lasă un răspuns