”ERDOGAN ESTE SINGURUL LIDER CARE ÎL POATE CONVINGE PE PUTIN SĂ REVINĂ LA ACORDUL PRIVIND CEREALELE”

Dmitro Kuleba a declarat că președintele Recep Tayyip Erdogan este singurul lider care îl poate readuce pe președintele rus Vladimir Putin la Acordul privind Coridorul pentru transportul de cereale de la Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că președintele Recep Tayyip Erdogan este singurul lider care îl poate readuce pe președintele rus Vladimir Putin la Acordul privind Coridorul pentru transportul de cereale de la Marea Neagră.

Kuleba a acordat un interviu agenției de stat ucrainene Ukrinform cu privire la Acordul privind Coridorul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră.

Reamintind că Rusia a suspendat acordul, oficialul a afirmat că Ucraina poartă discuții cu Türkiye cu privire la reluarea acestui acord.

Kuleba a notat:  „Ucraina este în coordonare cu Erdogan pentru ca Putin să revină la Acordul privind Coridorul pentru exportul de cereale pe Marea Neagră. Erdogan colaborează, de asemenea, cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelensky pe această temă. Acest lucru reprezintă un câștig reciproc. Erdogan este singurul lider care îl poate convinge pe Putin să revină la acord”.

La 22 iulie 2022 Organizația Națiunilor Unite (ONU), Rusia, Türkiye și Ucraina au semnat acordul privind exportul de cereale ucrainene în cadrul unei ceremonii desfășurate la Istanbul, cu scopul de a reduce impactul războiului ruso-ucrainean, care a început la 24 februarie 2022, asupra prețurilor mondiale ale alimentelor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut o declarație la 17 iulie cu privire la acordul expirat, în care a notat: „Acordul privind coridorul de cereale a expirat și a fost suspendat. Rusia va reveni imediat la acordul privind cerealele, de îndată ce vor fi îndeplinite condițiile relevante. Partea din acord care privește Rusia nu a fost îndeplinită”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/08/04/erdogan-este-singurul-lider-care-il-poate-convinge-pe-putin-sa-revina-la-acordul-privind-cerealele-2020265?fbclid=IwAR07dYTqHy4EJ2yAagtzKcn2zz9KrF0Kwx4owQHNJuoEAXk6JgpitWHMAWk

Lasă un răspuns