ERDOĞAN DESPRE PROIECTELE COMUNE DESFĂȘURATE DE TÜRKIYE ȘI AZERBAIDJAN

Erdoğan: Cooperarea dintre Türkiye și Azerbaidjan în domeniul energetic a avut contribuții semnificative la securitatea energetică a regiunii și a Europei.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că proiectele comune ale Azerbaidjanului și Türkiye aduc contribuții semnificative nu numai pentru cele două țări, ci și pentru securitatea energetică a regiunii și a Europei.

Președintele Erdoğan a trimis un mesaj la ceremonia de deschidere a celei de-a 29-a ediții a Expoziției internaționale de petrol și gaze naturale din zona caspică din Baku, capitala Azerbaidjanului.

Liderul a urat ca toate evenimentele organizate în contextul Săptămânii Energiei la Baku să aducă rezultate pozitive, și și-a exprimat speranța că ediția din acest an va contribui la aprofundarea cooperării dintre Türkiye și Azerbaidjan și va contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

Subliniind că Türkiye și Azerbaidjanul au relații trainice în domeniul energiei, ca în orice alt domeniu, președintele a notat: „Cooperarea noastră de lungă durată, care a fost consolidată de investiții în infrastructură, cum ar fi gazoductele Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum și conducta de gaze naturale TANAP, nu numai că a adus beneficii Türkiye și Azerbaidjanului, dar a avut și contribuții semnificative la securitatea energetică a regiunii și a Europei. Este doar o chestiune de timp până când gazul care urmează să fie produs în Turkmenistan va fi transportat către Türkiye și Europa grație eforturilor noastre comune și până când capacitatea TANAP va fi mărită. Fără îndoială, faptul că munca noastră în aceste domenii va da roade foarte curând va fi o altă realizare comună a Türkiye și Azerbaidjanului.”

Erdoğan a menționat că ei doresc să dezvolte și să aprofundeze în continuare cooperarea în domeniul energiei, precum și în domeniile politicii, economiei, comerțului, securității, industriei de apărare, transporturilor, sănătății, educației și culturii între țările care fac parte din lumea turcică.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/turkiye-5/2024/06/04/erdogan-despre-proiectele-comune-desfasurate-de-turkiye-si-azerbaidjan-2148399?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1v6dlwX4fm-4wvaPc24ZluGe8E1ZQ9MhcyAfjYTpiLpXK62B5e2lQ1TBY_aem_AWiFTupu5HIUwUNhRhPHrDAhxm_nrO449tsEU2fOnHF3DxrOoQN6–1YPjnuB4HHailrseA_jkOVkuw6Kvn0jOWy

Lasă un răspuns