Erdogan, amenințări în timpul G20! Președintele turc a avertizat Grecia spunând că ar putea să o invadeze

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a folosit miercuri de tribuna sa din cadrul G20 pentru a repeta amenințări subtil voalate la adresa Greciei, spunând reporterilor că Turcia „poate ataca brusc într-o noapte” și că Grecia ar trebui „să-și vadă de locul său” și „să-și amintească istoria”.

În timpul unei conferințe de presă în Bali, Erdogan a declarat că efortul Greciei de a-și spori prezența militară pe insulele din Marea Egee „nu are niciun sens”, adăugând că „toate avioanele și armele care vor veni nu vor fi de niciun folos”.

Consolidare militară

Erdogan și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei.
Nu este prima dată când Erdogan a rostit această amenințare specifică, care este o referire la „Bir Gece Ansızın Gelebilirim”, un cântec popular al invaziei turcești din nordul Ciprului în 1974.

În septembrie anul trecut, Erdogan a declarat deja că Turcia ar putea „veni brusc într-o noapte”, ceea ce a determinat Atena să facă comparații cu invazia rusă din Ucraina.

„Riscăm să asistăm din nou la o situație similară cu cea care se desfășoară în prezent într-o altă parte a continentului nostru”, a scris atunci ministrul grec de externe Nikos Dendias în scrisori adresate NATO, UE și ONU.

În septembrie, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile lui Erdoğan, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a calificat drept „nefolositoare” și a repetat că suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee „nu este pusă sub semnul întrebării”.

Resursele din Cipru

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime și a disputei de lungă durată din Cipru.

În căutarea frenetică a Europei de a pune capăt dependenței sale de energia rusească, există o resursă neexploatată: apele din jurul Ciprului.

Cu toate acestea, un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia – care își are rădăcinile în invazia Ciprului de către Turcia în 1974 – împiedică eforturile de explorare și extragere a gazelor naturale care se află sub Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care se obțin profiturile din bogățiile insulei, asigurându-se că beneficiile revin comunității cipriote turce. De asemenea, Ankara dorește ca orice gaz din regiune să treacă pe teritoriul său în drum spre Europa. Între timp, Atena susține planurile de a transporta gazul prin Cipru și Grecia. Dacă adăugăm faptul că în aceste negocieri sunt implicate și rezervele de gaze din Israel, Egipt și Liban, rezultatul este un blocaj. Inițial, a existat speranța că unitatea în legătură cu războiul din Ucraina va convinge țările să lase deoparte orice nemulțumiri în favoarea ajutorării UE să pună capăt plăților de energie care alimentează cutia de război a președintelui rus Vladimir Putin. În martie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan chiar s-au întâlnit, alimentând anticiparea că o detensionare ar putea fi la orizont, scrie POLITICO.

Sursa:https://www.infofinanciar.ro/erdogan-amenintari-in-timpul-g20-presedintele-turc-a-avertizat-grecia-spunand-ca-ar-putea-sa-o-invadeze.html

Lasă un răspuns