ERDOĞAN: „AM FOST ÎNTOTDEAUNA O ȚARĂ AUTOSUFICIENTĂ”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan: „Am fost întotdeauna o țară autosuficientă. Nu am avut niciodată nevoie de contribuțiile sau de sprijinul Uniunii Europene (UE)”.

Șeful statului a răspuns la întrebările canalului american PBS cu privire la agenda de la New York, unde se află pentru cea de-a 78-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Fiind întrebat dacă Türkiye este pregătită să renunțe la statutul de membru (al UE), Erdoğan a spus că Türkiye acordă importanță deciziilor UE.

„Dacă UE ia o decizie pozitivă, o vom saluta. Türkiye a fost zăbovită la ușa UE în ultimii 50 de ani. Am fost întotdeauna o țară autosuficientă. Nu am avut niciodată nevoie de contribuțiile sau de sprijinul UE și nu avem nevoie de el”.

Cu privire la legătura dintre vânzarea de avioanelor F-16 de Statele Unite ale Americii (SUA) către Türkiye și aderarea Suediei la NATO, președintele Erdoğan a comentat astfel:

„În opinia mea, nu ar trebui să existe nicio legătură. Președintele (Joe) Biden a spus că Congresul va decide în această privință. Și noi spunem întotdeauna că avem Marea Adunare Națională a Türkiye. Așadar, parlamentul decide asupra acestor chestiuni. Dacă parlamentul nu ia o decizie pozitivă în acest sens, atunci nu avem ce face”.

La întrebarea referitoare la motivul pentru care președintele rus, Vladimir Putin nu a reluat Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, liderul turc a afirmat că (Putin) a fost rugat și că a promis că vor trimite 1 milion de tone (de cereale) în plus. De asemenea, Putin a spus că exporturile de cereale vor începe imediat, precizând că urmăresc evoluțiile.

Ca răspuns la întrebarea „Aveți încredere în el (Putin) că își va ține această promisiune?”, președintele Erdoğan a spus următoarele:

„Nu există niciun motiv pentru care să nu am încredere (în Putin). Oricât de fiabil ar fi Occidentul, Rusia este cel puțin la fel de fiabilă. UE ne-a lăsat să așteptăm la ușa ei timp de 50 de ani. În acest moment, am încredere în Rusia la fel de mult ca în Occident”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/turkiye-5/2023/09/19/erdogan-am-fost-intotdeauna-o-tara-autosuficienta-2039438?fbclid=IwAR2qyxbnsLN9zGWoT9w4Rhd4-aXKdeT2UmdqyAeV1Jx14bkvGlp82uVj2cs

Lasă un răspuns