ELICOPTERE DIN BELARUS AU ÎNCĂLCAT FRONTIERA CU POLONIA. SUA AVERTIZEAZĂ CĂ UN „ATAC AL WAGNER VA FI PERCEPUT CA UN ATAC AL RUSIEI”

Elicopterele belaruse execută misiuni la granița polono-belarusă, în vecinătatea orașului Białowieża. Ministerul Apărării al Poloniei a confirmat că elicopterele din Belarus au încălcat granița de stat.

Granița Poloniei cu Belarusul constituie un punct extrem de vulnerabil al Flancului NATO, iar situația în regiune rămâne deosebit de tensionată, mai ales în urma informațiilor de săptămâna trecută, care nu excludeau varianta ca mercenari Wagner să încerce trecerea frontierei, profitând de fluxul de migranți.

Deși Minskul spune că zborurile elicopterelor sale militare de la granița cu Polonia sunt niște simple exerciții, gestul Belarusului nu este unul izolat, ci face parte din arsenalul de măsuri elaborate de Moscova, menite să escaladeze situația de la frontiera estică a NATO.

Potrivit precizărilor Comandamentului Operațional al Forțelor Armate Poloneze, elicopterele belaruse  efectuează misiuni la graniță, dar insistă că aeronavele nu au încălcat spațiul aerian al Poloniei. Mesajul a venit ca reacție la unele rapoarte ale locuitorilor din regiunea frontierei cu belarus, care declarau că au văzut aeronave pe cer.

Zona de la granița polono-belarusă în care au fost observate elicopterele Armatei Belarusului

Armata poloneză a mai precizat că a fost notificată de partea belarusă că vor avea loc zboruri de patrulare în apropierea graniței comune. Conform orarului depus, zborurile pot dura până la ora 18:00.

Update, ora 21.00, 01/08/2023:

Ministerul polonez al Apărării susține că spațiul aerian polonez a fost încălcat de elicoptere care desfășurau exerciții în apropierea graniței. Ministerul explică și motivul pentru care Comandamentul Operațional anunțase contrariul, în această dimineață.

„Trecerea frontierei a avut loc în zona orașului Białowieża la o altitudine foarte mică, ceea ce a făcut dificilă detectarea acesteia de către sistemele radar. Prin urmare, în această dimineață, Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze a anunțat în un comunicat că sistemele radar poloneze nu au înregistrat o încălcare a spațiului aerian polonez”,  a explicat ministerul.

De asemenea, Polonia a informat NATO despre incident și a decis să cheme la Ministerul Afacerilor Externe însărcinatul cu afaceri temporar al Belarusului pentru a explica incidentul.

Ambasadorul SUA la ONU: Atacul Grupului Wagner va fi perceput ca un atac al Rusiei

Foto: Frontiera polono-belarusă

În fiecare zi apar noi  rapoarte despre activitățile din Belarus ale grupului Wagner. Deși în acest moment nu există semnale care să indice un atac, există posibilitatea ca aceștia să facă parte dintr-o încercare de război hibrid, asemănător migranților din 2021 ademeniți la granița cu Polonia de regimul Lukașonko.

Deși  ”wagnerienii” au fost desființați oficial la scurt timp după rebeliunea lui Evgheni Prigojin, trupe importante se află în Belarus.

Vorbind despre o posibilă acțiune a mercenarilor Wagner la granița Poloniei, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a avut o părere tranșantă. 

În opinia ei, precum și în opinia autorităților americane, gruparea Wagner acționează doar la comenzile Moscovei. Prin urmare, mercenarii vor trebui tratați ca trupe rusești.

„Vrem să clarificăm că orice atac al Grupului Wagner va fi perceput ca un atac al Rusiei”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

SURSA:https://m.defenseromania.ro/armata-din-belarus-executa-zboruri-de-patrulare-la-granita-cu-polonia-ambasadorul-sua-la-onu-atacul-wagner-va-fi-perceput-ca-un-atac-al-rusiei_623873.html

Lasă un răspuns