DANEMARCA PERMITE UCRAINEI SĂ ATACE TERITORIUL RUSIEI CU ARMELE PE CARE I LE FURNIZEAZĂ

Stoltenberg a cerut țărilor aliate să permită folosirea armamentului furnizat de ele Ucrainei în atacurile asupra teritoriului Rusiei.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că ei permit Ucrainei să folosească arme daneze pe teritoriul Rusiei, atât timp cât acest lucru se desfășoară în cadrul „dreptului internațional”.

Frederiksen a făcut declarații pentru postul public de televiziune TV2 cu privire la armele pe care țara sa le-a acordat Ucrainei.

Reamintind declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora „armele furnizate Ucrainei de către țările aliate trebuie să poată fi folosite pentru a lovi teritoriul rusesc „, premierul a afirmat: „Armele pe care le donăm Ucrainei pot fi folosite în afara Ucrainei, adică asupra unor ținte rusești, dacă se respectă dreptul internațional”.

Declarația lui Jens Stoltenberg pentru revista „The Economist” prin care el „a cerut țărilor aliate care furnizează arme Ucrainei să își retragă deciziile privind interzicerea folosirii armelor NATO pentru a lovi țintele militare din Rusia” a provocat controverse în rândul țărilor aliate.

Șeful NATO a făcut declarații de presă înaintea reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene (UE) ce a avut loc ieri, și a subliniat că conflictul din Ucraina, care a început în anul 2022, este „un război de agresiune”, susținând totodată următoarele:

„Rusia a atacat un alt continent și a invadat o altă țară. Ucraina are, de asemenea, dreptul de a se apăra și la legitimă apărare în conformitate cu legislația națională. Acest lucru presupune și lovirea unor ținte din afara Ucrainei, inclusiv a unor ținte militare din Rusia”.

Stoltenberg a menționat că permisiunea de a folosi armele furnizate de țările aliate pentru a lovi teritoriul rusesc a fost dată de țările care au furnizat armele și a subliniat că, în timp ce unii aliați au impus restricții privind utilizarea armelor, alții nu au făcut-o, iar această atitudine negativă ar trebui reevaluată.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/05/30/danemarca-permite-ucrainei-sa-atace-teritoriul-rusiei-cu-armele-pe-care-i-le-furnizeaza-2146428?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0CXcpZiHDj9ZTW9hY0v–R8r81gBjSjetCpUoG0C8EWCY0Gh0MFgOlBlk_aem_AbIiPr6Z1Bi-vczkCUpF_U5MOy_ffrIfwMJwo1r5WziuzH_ReFxtmK4RabR245cTYcdcpBzWRJ0sL0XQckgB1vEI

Lasă un răspuns