C&W Echinox: Marii retaileri au reusit sa mentina ritmul de crestere a cifrei de afaceri la 12%, dublu fata de avansul consumului

In cadrul studiului au fost analizate ritmul de expansiune si evolutia cifrei de afaceri ale unui numar de 88 de companii de retail care opereaza magazine sub mai mult de 100 de branduri internationale si locale din domeniile FMCG, Fashion, Electro-IT, Cosmetice, Articole Sportive, Incaltaminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Restaurante si Cafenele, Home & Deco si Librarii.

Retailerii analizati aveau la inceputul anului 2018 peste 5.054 de magazine, iar de-a lungul anului si-au extins retelele cu 487 de unitati noi, comparativ cu un numar de 522 de deschideri in 2017. In ceea ce priveste cifra de afaceri, rulajul cumulat al acestor companii este estimat pentru 2018 la 15,37 miliarde de euro, avand o cota de piata de aproape 40% din cifra de afaceri totala a companiilor specializate in comert cu amanuntul.

Evolutia din 2018 ne arata ca retailerii mari, cu zeci sau sute de magazine, continua sa castige cota de piata atat prin extindere, cat si organic. Chiar daca din punct de vedere al livrarilor de spatii noi, 2018 nu a fost un an senzational, iar cele cateva deschideri au fost concentrate in ultimele luni ale anului, majoritatea retailerilor au gasit resurse sa creasca pe fondul majorarii salariilor si a puterii de cumparare, a inflatiei, dar si a comertului online”, apreciaza Cristi Moga, head of research, Cushman & Wakefield Echinox.

Fata de anul 2017, ritmul de extindere a retelelor de magazine a incetinit in majoritatea sectoarelor, atat ca urmare a optiunilor limitate de spatii, cat si pe fondul continuarii procesului de optimizare derulat de o serie de retaileri. Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri sunt preconizate pentru retailerii care comercializeaza articole pentru copii (39%), articole vestimentare (17%) si produse din categoria Home & Deco (16%).

 

Sursa:wall-street.ro

Lasă un răspuns