COMPANIA IT ROMÂNEASCĂ AROBS VREA SĂ ATRAGĂ PÂNĂ LA 32,5 MILIOANE EUR DE LA INVESTITORI, PRINTR-O MAJORARE DE CAPITAL, PENTRU A CUMPĂRA ALTE FIRME

Compania IT AROBS Transilvania Software, controlată de antreprenorul clujean Voicu Oprean, își propune să atragă până la 32,5 milioane de euro de la investitori, printr-o majorare de capital care urmează să înceapă din 3 iunie 2024, în vederea extinderii grupului prin achiziționarea altor firme.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, grupul menționează că va oferi maximum 174.258.721 acțiuni noi către investitori, în cadrul acestei operațiuni de majorare de capital.

Majorarea capitalului social AROBS va avea două etape:

  1.  În prima etapă, care se va desfășura în perioada 3 iunie 2024 până la 4 iulie 2024, va avea loc exercitarea drepturilor de preferință de către deținătorii acestora. Drepturile de preferință nu vor fi tranzacționate la Bursa de Valori București. Prin urmare, investitorii pot alege să subscrie pe baza drepturilor de preferință sau să nu efectueze nicio operațiune. Pentru a subscrie 1 acțiune nouă AROBS, investitorii au nevoie de 5 drepturi de preferință. Investitorii care dețin drepturi de preferință și care vor participa în prima etapă a majorării capitalului social vor subscrie exclusiv la prețul de 0,93 lei per acțiune. Însă, acest lucru nu înseamnă că prețul final de subscriere pentru acești investitori va fi 0,93 lei.
  2. Prețul final va fi stabilit după încheierea celei de-a doua etape a majorării capitalului social, plasamentul privat, care va fi adresat investitorilor instituționali locali și internaționali. Plasamentul privat va demara în data de 8 iulie 2024 și este de așteptat să fie finalizat la data sau în jurul datei de 10 iulie 2024. După închiderea plasamentului privat, compania va informa piața despre prețul final la care acțiunile vor fi oferite investitorilor.

Prin urmare, prețul final va fi determinat în cadrul procesului clasic de book-building care va fi desfășurat în plasamentul privat, însă investitorii din prima etapă vor plăti fie același preț, fie un preț mai mic decât investitorii din a doua etapă, explică firma.

Pentru investitorii din prima etapă, în cazul în care prețul final de subscriere va fi mai mic decât 0,93 lei, diferența le va fi returnată direct în conturile lor de tranzacționare, a menționat sursa citată.

Suma maximă pe care AROBS o poate atrage în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social este de aproximativ 32,5 milioane de euro.

Listată pe Bursa de Valori București (BVB), AROBS a încheiat ziua de vineri la un preț de 90 de bani pe acțiune, în scădere cu 0,22%. Compania românească are în prezent o capitalizare de 784 de milioane de lei (circa 157 milioane EUR). Fondatorul Voicu Oprean deține două treimi din firmă.

AROBS vrea să cumpere alte firme

AROBS susține că va folosi capitalul atras pentru a „sprijini continuarea strategiei de creștere” a companiei, „atât prin achiziții de noi companii, cât și organic”. Pentru continuarea dezvoltării grupului, AROBS spune că va folosi și „alte potențiale surse de finanțare”.

AROBS vrea să cumpere firme care „demonstrează sinergii și sunt ușor de integrat în cultura AROBS, cu un portofoliu de clienți și EBITDA solid, precum și pentru extinderea în Europa, America de Nord și Asia”.

În prezent, AROBS analizează mai multe potențiale ținte de achiziție, cu o cifră de afaceri agregată de circa 18,4 milioane de euro și o marjă EBITDA aproximată pentru anul 2023 în linie cu cea de la nivelul Grupului. Țintele vizate își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor software, precum și al produselor software de management de flotă și business solutions, ariile geografice vizate fiind România, Germania, Austria, Elveția, Turcia, Marea Britanie și Serbia.

De asemenea, AROBS spune că are în vedere utilizarea unei părți reduse din fondurile atrase pentru capital de lucru în vederea susținerii creșterii organice și a generării de noi produse/soluții de tip greenfield.

În ceea ce privește activitatea Grupului în 2024, AROBS se va concentra pe procesul de integrare a entităților din grup, un proces care în unele cazuri va include și absorbția entităților achiziționate pentru a simplifica structura Grupului, pentru a ușura operațiunile între companii, reducerea costurilor și a funcțiunilor redundante, și pentru maximizarea sinergiilor.

„Această majorare de capital reprezintă un pas esențial în strategia noastră de creștere, care vizează atât continuarea extinderii geografice, cât și consolidarea portofoliului de produse și servicii. Prin intermediul capitalului atras în cadrul acestei operațiuni, vom putea accelera procesul de achiziție a unor companii cu sinergii puternice, care să ne completeze viziunea și să ne sprijine în misiunea de a transforma prin intermediul tehnologiei activitatea companiilor locale și globale din diverse industrii. Suntem entuziasmați de perspectivele pe care le deschide această majorare de capital și avem ca obiectiv intrarea în acționariatul grupului a instituțiilor financiare internaționale, precum și a fondurilor de pensii și administratorilor de fonduri locale. Aceștia vin cu o expertiză valoroasă și o perspectivă pe termen lung, esențiale pentru o companie de tehnologie în plină expansiune, atribute care se adaugă resurselor financiare considerabile atrase în companie”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

SURSA:https://www.startupcafe.ro/afaceri/companie-itc-romaneasca-arobs-atrage-milioane-euro-investitori-majorare-capital-cumpara

Lasă un răspuns