CEA DE-A 100-A ANIVERSARE A REPUBLICII TÜRKIYE SĂRBĂTORITĂ ÎN MULTE ȚĂRI DIN ÎNTREAGA LUME

Cea de-a 100-a aniversare a Republicii Türkiye este sărbătorită cu mari emoții în multe țări din întreaga lume.Programele de Ziua Republicii sunt organizate de misiunile diplomatice ale Türkiye.

irak bagdat 29 ekim.jpg

Cea de-a 100-a aniversare a Republicii Türkiye este sărbătorită cu mari emoții în multe țări din întreaga lume.

Programele de Ziua Republicii sunt organizate de misiunile diplomatice ale Türkiye.

La Memorialul Martirilor Turci din Baku, capitala Azerbaidjanului, a avut loc o ceremonie cu ocazia centenarului Republicii Türkiye.

La ceremonie au participat ambasadorul turc la Baku, Cahit Bağcı, atașatul apărării, generalul de brigadă, Soner Oruçoğlu, reprezentantul RTCN în Baku, Ufuk Turganer, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor turcești din Azerbaidjan, personalul și atașați ai ambasadei, oameni de afaceri, studenți și cetățeni.

Ambasadorul Bağcı a semnat în cartea de la Memorialul Martirilor și a lăsat garoafe pe mormintele martirilor.

„Așa cum a fost până astăzi, vom duce Republica noastră, pe care Atatürk a numit-o „cea mai mare operă a mea”, și mai departe în toate domeniile, mână la mână și umăr la umăr”, a spus Bağcı în discursul rostit aici.

Cea de-a 100-a aniversare a Republicii Türkiye a fost sărbătorită printr-o recepție organizată la Muzeul de Arte Frumoase din Piața Eroilor, unul dintre locurile emblematice ale Budapestei, capitala Ungariei.

În Germania, centenarul Republicii a fost sărbătorit la Consulatul General al Türkiye din Essen.

Corul „Culorile Türkiye” din cadrul Ministerului Culturii și Turismului a oferit publicului o seară de neuitat.

În Țările de Jos, cu prilejul celei de-a 100-a aniversări a Republicii, o recepție a fost oferită de Consulatul General al Türkiye din Amsterdam.

În discursul său, consulul general al Türkiye la Amsterdam, Mahmut Burak Ersoy și-a exprimat bucuria de a celebra cea de-a 100-a aniversare a fondării Republicii Türkiye:

„Republica noastră, fără îndoială, își trage rădăcinele din tradiția milenară a statului turc”.

În cadrul festivităților, la Londra a avut loc premiera mondială a concertului pentru pian al lui Yalçın Tura, unul dintre cei mai de seamă compozitori de muzică turcă contemporană.

Concertul, organizat de Institutul Yunus Emre din Londra în cooperare cu Ambasada Türkiye la Londra și Orchestra de Cameră din Londra, a avut loc la Sala de concerte Amaryllis Fleming a Colegiului Regal de Muzică.

Adresându-se publicului înainte de concert, Osman Koray Ertaș, ambasadorul Türkiye la Londra, a declarat că aniversarea a 100 de ani de la înființarea Republicii este sărbătorită nu numai în Türkiye, ci în întreaga lume.

În Columbia, un program de celebrare a fost organizat de Fundația turcă Maarif.

Cei 100 de ani de la fondarea Republicii au fost celebrate în clădirea Parlamentului Andin din capitala Bogota, într-o sesiune specială rezervată Türkiye.

Ambasadorul Türkiye la Bogota, Beste Pehlivan, oficiali ai Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) și ai Fundației Maarif au participat la program.

Cea de-a 100-a aniversare a fondării Republicii Türkiye a fost, de asemenea, sărbătorită printr-o recepție organizată la Bagdad, capitala Irakului.

Ministrul irakian al Transporturilor, Rezzak Muhaybis, adjunctul ministrului irakian al Afacerilor Externe, Hisham Alawi, unii parlamentari irakieni, președintele Frontului Turkmenilor Irakieni (ITC), Hasan Turan, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Bagdad au participat la recepția organizată la Ambasada Türkiye din Bagdad.

De asemenea, Ziua Republicii a fost sărbătorită prin programe speciale în China, Bulgaria și Kosovo.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2023/10/29/cea-de-a-100-a-aniversare-a-republicii-turkiye-sarbatorita-in-multe-tari-din-intreaga-lume-2057288?fbclid=IwAR2qd6qbga_en2xo07Nr3v02QXVgW3Wdm4xE3cBkce8fjhDBYCRvJ8E-T28

Lasă un răspuns